Лідери ЄС погодилися, що вільне пересування у рамках Шенгенської зони слід поновити. Про це йдеться у висновках саміту ЄС в Брюсселі, повідомляє «Українська правда». «Важливо відновити нормальне функціонування Шенгенської зони, з повною підтримкою держав-членів, які стикаються з важкими обставинами», — зазначено, зокрема, в заяві.

 

Також глави держав та урядів Євросоюзу домовилися, що на початку березня ЄС і Туреччина проведуть міні-саміт, щоб обговорити, як, об’єднавши зусилля, подолати міграційну кризу. «Наш спільний план дій з Туреччиною залишається пріоритетом, і ми повинні зробити все від нас залежне для його успіху», — наголосив президент Європейської Ради Дональд Туск, розповідаючи про намір провести зустріч.


Але якщо з міграційних питань досягли певних домовленостей, то дискусія стосовно майбутнього місця Великої Британії у ЄС була більш гарячою. За словами Дональда Туска, сторонам вдалося досягти «певного прогресу», однак все ще «багато чого треба опрацювати», інформує ВВС. Як відзначають спостерігачі, розбіжності щодо проекту угоди між Євросоюзом і країною виявилися глибшими, ніж очікувалося. Хоча перемовини були «інтенсивними та конструктивними», й усі країни підтвердили своє бажання залишити Велику Британію у Європейському Союзі, деякі члени все ж висунули власні вимоги. Приміром, Франція стурбована тим, що британські фінансові інституції хочуть продавати свої послуги на європейському ринку, але не підкорятися рішенням єврозони. «Британія повинна залишатися в ЄС, але водночас необхідно, щоб наш Союз міг рухатися вперед. Жодна країна не повинна мати право вето та уникати загальних правил або заперечувати рішення спільних органів влади», — зазначив французький президент Франсуа Олланд.