Наприкінці січня Банк Японії встановив від’ємну відсоткову ставку на кошти комерційних банків та фінансових установ, які зберігаються на його рахунках. З 16 лютого вона становить мінус 0,1% відсотка. Після такого кроку центробанку знизилися і відсотки за новими кредитами для громадян країни. Наприклад, в одному з найбільших у Японії комерційних банків SMBC можна оформити іпотеку всього за 0,9% на десять років.

 

Таке подешевшення ставок одразу оцінили ті, кому потрібне житло. В комерційних банках — ажіотаж: співробітники не встигають відповідати на запитання щодо умов кредитування, за майже «безплатними» кредитами утворюються черги клієнтів, які оформлюють іпотеку чи беруть інші позики.


Щоправда, ставки депозитів при цьому теж дещо поменшали. Деякі банки виставили зовсім мізерні 0,001% прибутку на депозити фізичних осіб. Однак в Японії, де ніяк не можуть роздмухати інфляцію, уже не одне десятиліття живуть і працюють з низькими ставками, і на настрої інвесторів вони не впливають. Навпаки, пом’якшення грошово-кредитного курсу дає шанс комерційним банкам збільшити кредитування як окремих громадян, так і цілих галузей. Адже замість того, щоб просто тримати гроші на рахунках центробанку (за що треба ще й доплачувати), краще віддати їх на кредитування приватного сектору.


«Ми сподіваємося на те, що зниження ставок по кредитах приведе до пожвавлення реальної економіки та розширення споживчого попиту», —заявив на слуханнях у бюджетній комісії нижньої палати парламенту керівник Банку Японії Харухіко Курода.


За цієї ситуації більше потерпають комерційні банки, які були заскочені зненацька ініціативою Банку Японії, хоча й очікували чогось подібного. За висновками аналітиків S&P, операційний прибуток великих банків може впасти до кінця фінансового року на 8%, а менших банків — на 15%.


Цього тижня було опубліковано остаточні підсумки того, як спрацювала японська економіка в четвертому кварталі минулого року. ВВП країни за цей період зменшився на 0,4% через зниження споживчих витрат та інвестицій у житлове будівництво. Водночас інвестиції підприємств, які уряд вважає головним показником економічного зростання, підвищилися на 1,45 порівняно з попереднім періодом. Отже, Банк Японії і робить кроки, щоб інвестиції не залежувалися, а споживчі витрати зростали.


Фінансові ринки, які спочатку насторожено відреагували на ініціативу центробанку, уже відіграють падіння. Міністр фінансів Таро Асо, коментуючи нові реалії, заявив, що потрібен час, аби краще зрозуміти плюси й мінуси нововведення. Тож уряд буде уважно відстежувати ситуацію.


Водночас у Банку Японії не приховують, що за потреби готові знизити відсоткову ставку до кінця фінансового року до мінус 0,5%.

Токіо.