Після двох терактів в Анкарі та на сході країни в Туреччині було проведено широкомасштабні операції з виявлення і затримання сирійських курдів із партії «Сили із захисту народу», яких обвинувачують у причетності до цих злочинів.


Раніше прем’єр-міністр Ахмет Давутоглу заявив, що теракт у столиці — справа рук сирійського біженця Саліха Неджара, пов’язаного з військовим крилом цієї партії. Допомогу у викраденні автомобіля і його мінуванні сирійцеві, за словами прем’єра, надавали бойовики забороненої у Туреччині Робітничої партії Курдистану.


Сирійські курди відкинули ці обвинувачення і переклали провину за кров, пролиту в Анкарі, на радикальне угруповання «Ісламська держава». Однак турецькі сили безпеки в четвер заарештували 14 сирійських курдів, яких підозрюють у причетності до теракту.


Як повідомив турецький телеканал TRT Turk, у четвер було проведено й операції з виявленню сховищ бойовиків на сході країни. У селі Балбаши повіту Сасон (округ Батман) за допомогою безпілотників було знайдено позиції терористичної організації. По них завдали мінометних ударів. У шести бункерах, що їх вирахували під час операції, було виявлено 4 саморобні вибухові пристрої і матеріали, використовувані для виготовлення вибухівки. Сховища і бункери також знищили. У повіті Іділь було знесено споруджені терористами барикади. Проводилися обшуки в будинках, що використовувалися ними. Контртерористичну операцію провели й у провінції Тунджелі. У цій гірській місцевості було вилучено велику кількість зброї, боєприпасів і медикаментів. Крім того, в четвер ВПС Туреччини в ході повітряної операції проти терористів у районі Хафтанін, на півночі Іраку, ліквідували 60 осіб, серед яких були й керівники сепаратистської терористичної організації.


Прем’єр-міністр Туреччини різко засудив прагнення Росії використовувати бойовиків із «Сил із захисту народу» як визволителів сирійських територій. «Я ще раз попереджаю Росію, яка останнім часом здійснює їх підтримку в просуванні до Аазаза і з повітря веде бомбардування невинних людей, щоб вона не використовувала терористичну організацію проти невинного народу Сирії і проти Туреччини. Учора Росія засудила цей теракт. Це гарний знак. Однак осуду недостатньо. Нехай усі, хто має намір використовувати пішак в особі курдської терористичної організації проти Туреччини, знають, що він обернеться проти них», — заявив Ахмет Давутоглу.


Кількість заарештованих за підозрою у зв’язках із терористами сягнула 17 осіб. А головний прокурор Анкари Харун Кодалак заявив, що «випадок з терактом майже розкрито».