Закриваючи засідання Верховної Ради, на якому народні депутати завершили ухвалення «антикорупційного законодавства», Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій наголосив: ці документи були вимогою Європейського Союзу для надання Україні безвізового режиму.


Він зауважив, що під час розгляду законопроекту №4054 про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів із приводу процедури арешту майна та спеціальної конфіскації були вилучені скандальні поправки авторства народних депутатів від «Батьківщини», які нівелювали його суть і суперечили вимогам ЄС. Окрім того, ухвалено законопроект №4055, який стосується «більшої свободи дій антикорупційного прокурора». Наприклад, за словами Андрія Парубія, з цього законопроекту прибрали поправку, яка «дозволяла Генеральному прокурору маніпулювати в питанні призначення прокурора Антикорупційної прокуратури». Зокрема, повідомив перший заступник глави парламенту, розширили норму щодо робочого стажу працівників спеціальної прокуратури, а саме замінили вимогу про п’ятирічний прокурорський стаж та загальний юридичний стаж. «Таким чином ми дали змогу і юристам, і адвокатам йти в Антикорупційну прокуратуру. Це вкрай важливо», — наголосив він.


Одразу після доповіді комісії Європейського Союзу має з’явитися рекомендація, згідно з якою Україна і Грузія вже цього року отримають безвізовий режим з ЄС, повідомив А. Парубій. «За нашими розрахунками, вже в серпні українці зможуть їхати туди без віз», — додав він. «Це справді велика перемога, великий крок українського парламенту і всіх українців. Символічно, що це сталося 18 лютого, в річницю подій на Євромайдані», — наголосив перший заступник глави законотворчого органу.

Вл. інф.