У кулуарах Верховної Ради України відкрито фотовиставку «Human factor. Last edіtіon» (Людський фактор. Остання редакція), присвячену другій річниці трагічних подій в центрі Києва взимку 2013 — 2014 років під час Революції Гідності.

На виставці представлені роботи понад 40 фотографів, котрі побачили події на Майдані через об’єктив фотокамери. Тоді також, як і зараз, були погожі сонячні дні. Але, як говорив Устим Голоднюк, один із Героїв Небесної Сотні, — «небо падало». Небо не впало. Події дворічної давності вже лягли в музейні експонати та підручники з історії. Але залишилися біль і тисячі запитань без відповідей. Адже досі ніхто з причетних до силового розгону Майдану не покараний, що породжує почуття несправедливості та зневіри.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій (на знімку) під час відкриття виставки висловив подяку героїзму фотографів, котрі розпочали цю виставку ще фактично під час Євромайдану, коли розмістили фото на барикадах. Сьогодні виставка доповнена фотографіями з зони АТО.

— Дивлячись на ці фотографії, маємо пам’ятати про головне — за політикою бачити Україну, депутати повинні прибрати політичні емоції та політичні дискусії і згадати про ті зобов’язання, які брали на себе на Майдані, і завдяки яким ми всі тут, — сказав А. Парубій.

Ця експозиція вже два роки подорожує світом — її побачили багато людей не лише в Україні, а й далеко за її межами. А фотографи, учасники виставки, кажуть, що хочуть, щоб тепер ці знімки побачили парламентарії й згадали, як і завдяки кому вони стали депутатами й думали не про себе, а про Україну.

На виставці також представлені роботи фотографів Віктора Гурняка і Сергія Ніколаєва, котрі після подій на Майдані поїхали в зону АТО, де і загинули. Виставка триватиме до 26 лютого.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.