У Верховному Суді України відбулося спільне засідання представників органів судової влади України щодо підсумків роботи судів у 2015 році.

 

Чи не вперше за останні п’ять років зібралися разом представники судів різних інстанцій та спеціалізації, а також представники інших органів судової влади, щоб проаналізувати підсумки діяльності судів за минулий рік, напрацювати рекомендації покращення здійснення правосуддя в Україні та проінформувати про свою роботу громадянське суспільство. На думку Голови Верховного Суду України Ярослава Романюка, це зібрання є певною мірою знаковим.

У своїй доповіді Ярослав Романюк наголосив, що судова система, слідуючи загальному для всієї державної влади принципу підзвітності суспільству, повинна інформувати громаду про діяльність судів та стан здійснення судочинства. Аналізуючи відповідні статистичні дані, самі судді мають зробити висновки про позитивні й негативні тенденції в судочинстві, проаналізувати виявлені недоліки та віднайти способи їх усунення — чи то силами самих судів та органів судової влади, чи то із залученням інших органів державної влади, зокрема, й суб’єктів законодавчої ініціативи.

За інформацією, наданою Верховним Судом України, за останні два роки зменшилась кількість справ, які надійшли для судового розгляду, до рівня близько трьох мільйонів. Причиною такої динаміки називають припинення діяльності судів на окупованій території, а також у районах Донецької та Луганської областей.

Загальні показники

У 2015 році місцеві суди першої інстанції розглянули 3 млн. 81 тис. справ, кримінальних проваджень, заяв, скарг, клопотань різних категорій, що на 8,2% менше порівняно з 2014-м.

Минулого року апеляційні суди за апеляційними скаргами розглянули 458,2 тис. справ та матеріалів усіх категорій, що порівняно з 2014-м на 27,2% менше.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ упродовж 2015 року закінчив провадження у 73,9 тис. касаційних справ, що на 16,1% менше.

Вищий адміністративний суд України закінчив провадження у 64,8 тис. справ, що на 26,1% менше, ніж у 2014 році.

Вищий господарський суд України закінчив провадження у 17,4 тис. касаційних справ, що на 4% менше порівняно з попереднім роком.

Верховний Суд України закінчив провадження у 10,7 тис. справ, що у 9,8 разу більше, ніж у попередньому році.

У кримінальних провадженнях

На розгляді місцевих загальних судів по першій інстанції у 2015 році перебувало 815,1 тис. матеріалів кримінальних справ, із них закінчено провадження у 765 тис. Значно покращилась порівняно з попереднім роком оперативність призначення кримінальних справ до розгляду місцевими загальними судами, однак збільшилась частка нерозглянутих справ.

За вироками, що набрали законної сили, у 2015 році засуджено 94,8 тис. осіб, що на 7,2% менше порівняно з 2014-м. У тому числі за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів засуджено 30,7 тис. осіб, що на 1,7% менше. За вчинення злочинів невеликої тяжкості засуджено 14,9 тис. осіб, що на 29,8% менше.

За апеляційними скаргами скасовано та змінено вироки місцевих загальних судів стосовно 10 тис. осіб, що на 4,2% менше порівняно з 2014 роком. У касаційному порядку всього скасовано і змінено судові рішення у кримінальних справах стосовно 1,7 тис. осіб, що на 21,4% менше.

У цивільних позовах

Упродовж 2015 року по першій інстанції до місцевих загальних судів надійшов 1 млн. 212,9 тис. заяв від громадян та юридичних осіб, що на 5,4% менше, ніж у 2014-му. За апеляційними скаргами скасовано і змінено 43,4 тис. судових рішень у цивільних справах, що на 7,2% менше порівняно з 2014 роком. Судовою палатою ВССУ скасовано 6,1 тис. рішень, ухвалених місцевими загальними та апеляційними судами, що на 2,1% більше, ніж у 2014-му.

В адміністративних справах

Упродовж 2015 року на розгляді окружних адміністративних та місцевих загальних судів перебувало 296,1 тис. позовних заяв, адміністративних справ, клопотань, що порівняно з 2014-м менше на 17,8%. Погіршилась оперативність розгляду судами адміністративних справ. За апеляційними скаргами було скасовано 16,9 тис. постанов, змінено — майже 2 тисячі.

У господарських спорах

Упродовж 2015 року до місцевих господарських судів усього надійшло 229,6 тис. позовних заяв, що на 1,3% більше порівняно з 2014-м. Найбільший відсоток розглянутих справ зафіксовано в Кіровоградській області — 92,2% від кількості справ, що перебували на розгляді. Оперативність розгляду справ місцевими господарськими судами із року в рік погіршується. У 2015-му кількість скасованих і змінених в апеляційному порядку судових рішень місцевих господарських судів зросла і становить 6,4 тис., що на 7% більше порівняно з попереднім роком. У касаційному порядку скасовано і змінено 3,6 тис. судових рішень, або 1,8% від кількості постановлених місцевими господарськими судами процесуальних документів.

Отже, в 2015 році, порівняно з 2014-м, відбулося зменшення обсягу надходження справ до судів усіх інстанцій. Водночас навантаженість суддів справами залишається надзвичайно високою, що негативно впливає на якість та оперативність розгляду справ.