До другої річниці трагічних подій часів Революції Гідності ГПУ оприлюднила нові дані щодо злочинів проти мирних громадян. Силовики звинувачують у розстрілах активістів 276 осіб. Серед обвинувачених, окрім колишнього керівництва країни, правоохоронців і «тітушок», є судді і прокурори. Однак на лаві підсудних із безпосередніх виконавців вбивств нині перебувають лише 5 осіб. Два десятки правоохоронців, а також замовники цих злочинів втекли з країни. Тим часом адвокати родин Небесної Сотні стверджують: розслідування ведеться дуже повільно. Мовляв, суспільство до цього часу так і не дочекалося жодної кримінальної справи, яка б завершилась ув’язненням винних у вбивствах людей.

 

Утім, з такою думкою в ГПУ не згодні. Як повідомив днями на брифінгу начальник управління спеціальних розслідувань Сергій Горбатюк, процес розслідування злочинів під час Революції Гідності максимально прозорий. За його словами, слідчими створено Реєстр проваджень та проведено десятки брифінгів, зустрічей з родинами Небесної Сотні і їхніми адвокатами. «Нині в інформаційному середовищі слідчих часто безпідставно критикують за відсутність результатів, що не відповідає справжньому стану справ.

Правоохоронці роблять усе, аби підозрювані особи, в тому числі ті, яких нині розшукують, так само постали перед судом, як уже зараз харківський міський голова, колишні заступник міністра внутрішніх справ, очільник київського СБУ, голова Київської адміністрації, командири і рядові працівники «Беркута», підрозділів ДАІ, судді, прокурори, «тітушки», — зазначив він. За його словами, управлінням спеціальних розслідувань проведено понад 9,5 тисячі слідчих дій, допитано майже 6 тисяч свідків і потерпілих, призначено понад 1800 експертиз. Нині правоохоронними органами направлено до суду 126 обвинувальних актів і клопотань проти 162 осіб. «Відносно 26 з них уже прийняті обвинувальні вироки. Загалом притягнуто до кримінальної відповідальності (повідомлено про підозру) 276 осіб, з яких майже шоста частина (43) — високопосадовці», — підсумував Сергій Горбатюк.


Однак слідство просувається повільно, стверджує один із адвокатів родин Небесної Сотні Павло Дикань. За його словами, покарати всіх причетних до розгону Майдану не вийде, адже рядових силовиків упізнати фактично неможливо. «На жаль, це дуже складно зробити. Ми, звичайно, погоджуємося з ГПУ, що ця робота дуже важка, вона просувається, але дуже повільно. Минуло два роки, а за цей час на реальний термін засуджена лише одна людина. Це була справа про викрадення хлопця «тітушками».

Обвинувачений отримав 4 роки позбавлення волі за викрадення людини, хуліганство, погрозу вбивством. На жаль, у нас нині немає такого поняття, як незалежність слідства, і не зрозуміло, коли вона буде. Політики просто заважають працювати. Ми бачимо якісь дії і звіти, які прив’язуються до певних дат, навіть деякі справи таким чином передаються до суду. Потрібно визнати, що це все йде на шкоду. Це заважає розслідуванню», — зазначив він.


На думку адвоката Віталія Тітіча, процес розслідування злочинів проти активістів не є таким вже й складним, як стверджують силові органи. «Є фото- та відеозйомка цих кривавих подій. Розстріл Небесної Сотні відбувався — фактично — під об’єктивами камер. Ніяких проблем не повинно бути. Тому нині дуже багато запитань до слідства.

Прес-служба ГПУ:


«До суду направлено обвинувальний акт стосовно колишнього заступника командира полку «Беркут» та двох міліціонерів роти спецпризначення цього ж полку, яких підозрюють у вчиненні терористичного акту, вбивств 48 осіб, замахів на вбивства 80 осіб, незаконному перешкоджанні організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій та інші злочини».

За інформацією офіційного сайту ГПУ.