Відновлення бойових дій на сході країни передбачає готовність РФ підтримувати війну на Донбасі. Як стверджують військові експерти, тимчасове «перемир’я» на фронті було пов’язано з тим, що Росія втрутилася в конфлікт у Сирії, а не тому, що Кремль прийняв рішення припинити бойові дії. За даними штабу АТО, останніми днями ситуація на передовій знову загострилася. Найгарячіше — на донецькому напрямку, де поблизу Красногорівки ворог застосував 82 мм міномет та вівся снайперський обстріл. У районі донецького аеропорту противник гатив зі стрілецької зброї, великокаліберних кулеметів та гранатометів різних систем. Зазнали обстрілів: шахта «Бутівка», Авдіївка, Опитне, Піски, Луганське, Новгородське, Зайцеве, Троїцьке. Опорні пункти ЗСУ в районі Мар’їнки, Водяного та Зайцевого були обстріляні з гранатометів різних систем та стрілецької зброї.
Що нині відбувається на передовій, розповів боєць однієї із механізованих бригад ЗСУ (місце дислокації район ДАП): «Ситуація загострюється. Ворог накопичує важку техніку поблизу Донецька. За нашою інформацією, вони стягнули до міста «Гради». Зараз по нас луплять переважно з мінометів, стрілецької зброї, гранатометів, зенітних установок. Обстріли бойовиків спрямовані на те, щоб трохи нас «покошмарити». Всі наші хлопці живі й здорові. Вночі був бій з диверсійною групою. Вони відступили, а ми готуємося до наступних атак».
Як повідомив учора ЗМІ спікер штабу АТО Сергій Жмурко, на Донбасі ситуація напружена, але контрольована. ЗСУ перебувають у готовності до виконання завдань. «Останню добу бойовики активізувалися в районі Красногорівки. Кількість обстрілів збільшилася. Застосовується снайперська боротьба проти наших військовослужбовців. Якщо останніми днями це було в районі Мар’їнки, то зараз вона в районі Красногорівки, але, на щастя, втрат серед особового складу немає», — зазначив він.
Як повідомив днями заступник голови місії ОБСЄ Олександр Хуг, на тимчасово окупованій території поблизу  лінії розмежування зафіксовано 88 танків гібридної армії РФ — в повній бойової готовності. За його словами, подібне накопичення сил уздовж лінії фронту є «поганим знаком».
Своєю чергою, ГУР Міноборони інформує, що на маріупольському напрямку, в ході бойового зіткнення, знищено чергову диверсійно-розвідувальну групу збройних сил Російської Федерації. Загинуло троє та отримало поранення п’ятеро російських військових. Встановлено прізвища усіх загиблих.
«Активізація диверсійно-розвідувальних дій пов’язана з підготовкою до морської десантної операції. Підтверджено посилення 9-го окремого мотострілецького полку (м. Новоазовськ) 1 АК підрозділами із складу 810-ї окремої бригади морської піхоти Берегових військ Чорноморського флоту Російської Федерації, — зазначили в прес-службі відомства.