У Полтаві днями підписали меморандум про розширення співпраці між державним концерном «Укроборонпром» і підприємствами області. Свої підписи під документом поставили генеральний директор концерну Роман Романов (на знімку ліворуч) і голова ОДА Валерій Головко.

При цьому вони наголосили на важливості спільної роботи для посилення обороноздатності країни і забезпечення інвестицій у відродження промислового виробництва регіону. Тим паче що йдеться про область із неабияким індустріальним потенціалом, де немає жодного підприємства «Укроборонпрому». Однак в українському війську добре знають і «КрАЗи», і виготовлені на цьому заводі новітні броньовані автомобілі. А нещодавно, за словами Романа Романова, виробничники Кременчуцького колісного заводу почали успішно співпрацювати з нашими бронетанковими заводами.
Та можливості промисловців, насамперед машинобудівників, Полтавщини незрівнянно більші. Надто у сфері заміщення вузлів і деталей до військової техніки, які раніше постачали з Росії. На сьогодні концерн самостійно виробляє понад 35 відсотків номенклатурних одиниць такої продукції. Але й потреба у складових імпортозаміщення ще чимала. Тож після підписання меморандуму, яке відбувалося у присутності керівників провідних підприємств краю, представники «Укроборонпрому» залишили у Полтаві каталоги з переліком майже 10 тисяч(!) найменувань дефіциту. Його, звісно, можна ліквідувати, закупивши все необхідне в інших країнах, але значно дорожче й з усіма «бонусами» для розвитку чужоземної економіки... Тож від директорів і власників підприємств регіону, їхніх технічних служб уже сьогодні чекають не лише поглибленого знайомства з цими каталогами, а й конкретних пропозицій щодо того, які саме складові військової техніки та зброї вони готові опанувати й постачати на заводи «оборонки» найближчим часом.

Полтавська область.

Фото автора.