Сотні мешканців Кіровоградщини зібралися в обласному центрі на площі Героїв Майдану, щоб покласти квіти до меморіальної дошки Герою України Віктору Чміленку та до пам’ятного знака Героям Небесної Сотні (на знімку), вшанувати їх хвилиною мовчання та взяти участь в панахиді за загиблими героями.

До проведення громадських заходів долучилися і працівники обласного управління ДСНС.
Після офіційних заходів в обласному центрі відбувся прем’єрний показ фільму «Чміль» про Віктора Чміленка. На прем’єру зібралося настільки багато людей (приїхали навіть з інших міст країни), що не всі змогли потрапити до кінотеатру. Наразі фільм уже доступний у мережі Інтернет.
Після перегляду стрічки патріотично налаштовані мешканці міста — волонтери, журналісти, учасники бойових дій ввечері знову зібралися на центральній площі Кіровограда — запалили свічки та лампадки, співали гімн України.
В обласному художньому музеї в рамках віртуальної виставки «Революція Гідності: ціна прозріння» представлено живописні твори, що пронизані почуттям патріотизму, мають глибокий символічний зміст.

Петро МЕЛЬНИК.

Кіровоградська область.

Фото автора.

Біля Палацу спорту увічнили жертв теракту

У Харкові вшанували пам’ять загиблих у результаті вибуху 22 лютого 2015 року. У день річниці трагедії біля Палацу спорту відкрили пам’ятний знак. Він з’явився на місці, де було підірвано міну.
Як відомо, 22 лютого 2015 року під час маршу біля Палацу спорту, у якому брали участь майже двісті осіб, прогримів вибух. У результаті загинули дві особи — координатор Євромайдану Ігор Толмачов і підполковник міліції Вадим Рибальченко. Ще одинадцятеро осіб дістали поранення, п’ятеро з них — неповнолітні. У лікарні померли 15-літній школяр Данило Дідик і 18-річний студент Микола Мельничук.
Обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження. Було затримано трьох мешканців області — Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького і Сергія Башликова. З матеріалів слідства випливає, що міну біля Палацу спорту пустив у хід Дворніков — екс-співробітник спецпідрозділу «Беркут». Тетюцький і Башликов допомагали скоїти злочин. Суд за цією справою ще не завершений.
А напередодні на будівлі головного корпусу Харківського національного університету радіоелектроніки було відкрито меморіальну дошку Героєві України Євгену Котляру. Євген Котляр загинув 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській в Києві від кулі снайпера.
На відкритті меморіальної дошки його батько Микола Котляр розповів, що Євген був активним учасником Євромайдану.
— У нього була високооплачувана робота, багато друзів, можливість виїхати за кордон. Якби тоді не було таких відчайдухів, які силою духу перемогли зброю, ми б сьогодні жили зовсім в іншій країні. Тому я закликаю всіх пам’ятати, якою ціною це було завойовано, — звернувся до присутніх Микола Котляр.

Микола КОСИЙ.

Харків.

Телефонний терорист

у Херсоні намагався зірвати урочистості, присвячені пам’яті Героїв Небесної Сотні. Буквально за кілька хвилин до початку патріотичної програми «Україна — це ми» в обласному академічному муздрамтеатрі диспетчери ГУ ДСНС Херсонщини прийняли анонімний дзвінок про мінування. Для перевірки довелося евакуювати артистів і сотні глядачів, серед яких були й поранені бійці АТО, які проходять курс реабілітації у місцевому шпиталі. Жодних вибухових пристроїв у театрі не знайшли. Проте глядачів з вибаченнями попросили розійтися. Гендиректор і художній керівник театру Олександр Книга пообіцяв, що програму «Україна — це ми» незабаром покажуть героям АТО.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

Херсон.

Послання героям

Учні п’ятого і шостого класів школи № 4 Тернополя надіслали Героям Небесної Сотні: листи, вірші, листівки, малюнки — загалом сто одинадцять послань. Прив’язали їх до повітряних кульок і випустили в небо. У цій школі всіляко допомагають учасникам АТО: влаштовують ярмарки, а на виручені кошти купують необхідні бійцям речі, плетуть маскувальні сітки. Ось і минулої суботи діти прийшли на Театральний майдан, щоб вшанувати тих, хто загинув два роки тому за краще життя українців. На жаль, влада міста за два роки так і не спромоглася встановити пам’ятник Героям Небесної Сотні. Правда і в тому, що на Театральний майдан, який був вщерть заповнений під час Революції Гідності, через два роки прийшли кілька десятків осіб. Зрозуміло, люди розчаровані останніми подіями у нашій державі, але чи винні в тому ті, у кого були чисті помисли, благородні устремління? Відома фраза про те, хто творить революції і користується її плодами, на жаль, вкотре підтверджується.

Людмила НАКОНЕЧНА.

Тернопільська область.