У другу річницю розстрілу активістів Майдану на вулиці Інститутській Президент України Петро Порошенко разом із дружиною Мариною вшанували пам’ять загиблих Героїв Небесної Сотні. Президентське подружжя встановило лампадки до пам’ятного Хреста на Алеї Героїв Небесної Сотні на місці загибелі відважних українців.

 


Також Президент Петро Порошенко зустрівся з родинами Героїв. «Ми завжди маємо пам’ятати про те, яку ціну було заплачено за те, щоб ми мали можливість будувати нашу державу. І дуже важливо, щоб ці злочини були покарані», — наголосив глава держави.


Президент подякував родинам Героїв Небесної Сотні за співпрацю у розслідуванні злочинів проти активістів Революції Гідності. Він зазначив, що в роботі слідчих є недоліки, однак за останні місяці було багато зроблено.
За даними Генпрокуратури, за подіями листопада 2013 року — лютого 2014 року винесено 18 вироків проти 26 осіб. У 84 справах розслідування закінчено, і вони розглядаються в судах, а ще 11 справ передано до суду, і в лютому мають розпочатися розгляди. У 63 провадженнях триває досудове розслідування. Ще 16 осіб утримуються під вартою в СІЗО, з них шість співробітників «Беркуту» та п’ятеро «тітушок», також по 13 беркутівцям та 8 «тітушках» нині розглядаються справи.


«Перші із злочинців, які вбивали українських Героїв, нарешті, запроторені за ґрати. Наголошую: жоден із них не залишиться непокараним. І це робиться не з почуття помсти, а для того, щоб ніколи більше в Україні проти власного народу силовики не підняли зброю, щоб це було потужним щепленням, аби Україна назавжди залишилася демократичною державою», — наголосив Петро Порошенко.


Глава держави повідомив, що Служба безпеки внаслідок тривалої операції виявила зброю, з якої вбивали активістів Революції Гідності. Президент також зазначив, що за його поданням Верховна Рада має прийняти спеціальний закон про заочне правосуддя. Нині його можна розпочати лише проти осіб, які оголошені в міжнародний розшук Інтерполом.


Петро Порошенко також додав, що під його особливою увагою є покарання суддів, які «виносили незаконні вироки проти автомайданівців, сприяли катуванню Героїв, які затримувались міліцією». Глава держави наголосив на неприпустимості зупинки процесу розслідування.


Прес-служба Президента України.

 

 


На знімку: Київ. Панахида за загиблими Героями Небесної Сотні у Михайлівському Золотоверхому соборі.


Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).