Коли в Україні вшановували пам’ять Небесної Сотні, польський комерційний канал TVN24 «відзначив» дні розстрілу Майдану скандально відомою «документальною» стрічкою французького режисера Пола Морейри «Маски революції». Показ відбувся в програмі «Ева Еварт радить: документальне кіно у TVN24» у неділю, 21 лютого, одразу пополудні, коли аудиторія глядачів різних категорій є чи не найбільшою.

Перед показом стрічки ведуча програми Ева Еварт згадала про другу річницю трагічних подій на Майдані та зазначила, що пропонований документальний фільм є «неоднозначний». 


Як розповідав «Голос України», цю стрічку вже транслював французький Canal+. У ній замовчуються причини початку Майдану та війни на Донбасі. Натомість головною тезою є, що за Революцією Гідності стоять США. Анексію Криму автор вважає «закономірною». А в трагедії в Одесі звинувачує українських правих радикалів.


Спроба кореспондента «Голосу України» отримати коментар від редакції TVN24 успіхом не увінчалася. Так само досі очікують відповіді від каналу і в Посольстві України.


З біографії автора програми Еви Еварт дізнаємося таке: «польський продюсер документальних фільмів, займається журналістськими розслідуваннями для Бі-Бі-Сі... У 1982 році під псевдонімом «Моніка» була зареєстрована як «таємний співпрацівник» польської комуністичної спецслужби, але роботи фактично не розпочала».


Одразу після показу фільму із заявою та зверненням до польського глядача виступило Посольство України в Республіці Польща. Посол Андрій Дещиця особисто звернувся до керівництва TVN24 з листом, в якому висловлює «розчарування недружнім жестом польського телеканалу TVN24 та «очікує пояснення, чому з безлічі існуючих об’єктивних картин про події Майдану було обрано саме цей брехливий витвір».


Найбільш болюче те, що цей фільм польський телеканал «приурочив» до другої річниці Революції Гідності — читаємо в сотнях відгуків у соціальних мережах. Обурення висловлюють українці і поінформовані поляки. Так, журналіст тижневика «Ньюсвік» Міхал Кацевіч на сторінці у Твіттері заявив, що фільм «Маски революції» сповнений брехні та російської пропаганди, скерованої до країн Заходу. За його словами, «скандалом є показ фільму на польському телеканалі TVN24 без коментаря про його пропагандистський, брехливий і повний маніпуляцій характер». 


Негативно на цю трансляцію відреагували польські експерти, які займаються питаннями двосторонніх відносин. Знаючи специфіку стереотипів щодо сприйняття в Польщі історичного минулого наших народів, вони вбачають небезпеку в представленні сучасних подій в Україні саме в такий спосіб.


Підтвердження слушності таких побоювань експертів знаходимо в коментарях до польського тексту заяви українського посольства, які, на жаль, зарясніли антиукраїнськими висловлюваннями.

Варшава.