Предметом обговорення буде перебіг проведення в Україні реформ та врегулювання ситуації на сході. У рамках дводенного офіційного візиту до України міністрів закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра та Франції Жан-Марка Еро — зустрічі з Президентом України Петром Порошенком, Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, а також з лідером партії «Батьківщина» Юлією Тимошенко, повідомляє «Радіо Свобода».

Парламентсько-політична криза в країні поставила під сумнів подальшу долю нинішнього уряду і парламентської коаліції. І це не могло не викликати занепокоєння у наших західних партнерів.
Міністри хочуть особисто ознайомитися з політичною ситуацією, що склалася в Україні, з огляду на проблеми всередині правлячої коаліції.

Перед приїздом Жан-Марк Еро зазначив, що досягнення реального прогресу в реалізації Мінських угод буде єдиною можливою умовою, за якої з Росії можуть зняти санкції. «Ми в складі 28 країн вирішили запровадити ембарго, швидше, санкції, щодо Росії. Причина цього проста: воєнні дії, що посягають на кордони Європейського Союзу і завдають удару по Україні, були неприпустимі. Тож реакція Європейського Союзу була необхідна. Таке сталося вперше з часів Другої світової війни», — цитує міністра Francetvіnfo. fr. За його словами, зняття санкцій можливе за умови прогресу, який матиме конкретний характер, та реального результату. В такому разі обмеження можуть бути зняті до літа. Позиція французів стосовно України є дещо дивною, адже раніше умовою зняття санкцій з РФ було як мінімум виведення військ з території нашої території.

Міністри до візиту готувалися завчасно і деякі пропозиції та зауваження висловили у своїй статті «Київ має діяти», надрукованій у німецькому виданні Frankfurter Allgemeіne Zeіtung, повідомляє DW. Штайнмаєр і Еро закликають українську владу до негайних реформ у державному секторі. При цьому дипломати вказують на необхідність обмежити політичний вплив олігархів. «Дехто, користуючись відсутністю дієвих антимонопольних правил, накопичив величезну економічну вагу і безсовісно використовує її для впливу на політику», — наголошують у своїй статті глави МЗС Франції і Німеччини. Дипломати застерігають, що тяжкі звинувачення у всюдисущій корупції становлять загрозу для злагоди в українському суспільстві, й зазначають: «Вирішувати ці проблеми — означає лишатися вірним духу Майдану, який два роки тому проявився настільки вражаюче».