Учора Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман і Президент України Петро Порошенко під час робочої поїздки до Вінниці взяли участь у презентації нової патрульної поліції.

— Нова патрульна поліція стала символом змін, що відбуваються у державі, — наголосив Володимир Гройсман. — Поліцейські захищають спокій громадян. Своєю службою вони утверджують цінності, на яких базується світ. Я вірю в кожного з вас і в успіх нашої спільної справи заради громади рідної нам Вінниці.

Звертаючись до патрульних поліцейських, глава держави Петро Порошенко наголосив, що «поліцейський завжди на боці народу, він завжди готовий прийти і допомогти громадянину. Саме завдяки цьому громадянин сьогодні бачить у поліцейському символ сили і водночас — справедливості і захисту». За словами Петра Порошенка, нова поліція має високий рівень довіри серед людей.

— Бережіть цю довіру як зіницю ока, — наголосив він. — Бо її важко здобувати, але дуже легко втратити. Ніколи раніше громадяни не ставали на захист «даішника». У неділю в Києві люди добровільно вийшли на Софійську площу, щоб обстояти справедливість у ставленні до представника нової патрульної поліції. Насправді вони захищають не одну людину, а загалом усіх представників Національної поліції, що мають нині високу довіру.

Нова патрульна поліція уособлює в собі ще й антикорупційний символ. «Поліцейські не беруть хабарів, — наголосив керівник держави. — Люди це бачать, про це знають і тому підтримують нову структуру, створену в державі в результаті змін, що відбулися після Революції Гідності». Водночас Президент зауважив, що певні недоліки, які ще є в роботі поліції, долаються успішно, і головне — прозоро.

Керівник Національної поліції України Хатія Деканоїдзе у розмові з журналістами відзначила, що громадяни України зрозуміли: нова поліція є свідченням реальних змін. Ці зміни необхідно захищати. Кияни продемонстрували підтримку акцією на Софійській площі, коли добровільно вийшли на захист поліцейського, до якого суд застосував запобіжний захід. За словами пані Хатії, адвокати подали апеляційну скаргу на рішення суду. Вона вірить, що справедливість переможе.

Вихованці дитячого садка для дітей працівників обласного управління поліції подарували главі держави ляльку-мотанку, виготовлену власноруч. У ній є елементи нового патрульного підрозділу. Пан Порошенко передав сувенір керівнику патрульної поліції Вінниччини Редвану Усеїнову. Він, кримський татарин, який після окупації півострова переїхав на материкову Україну, раніше командував ротою патрульних поліцейських у Києві. Патрулюватимуть місто над Південним Бугом 263 поліцейські, серед них 33 жінки, 13 майстрів спорту, 50 пройшли службу на Донбасі, брали участь у боях з терористами.

Вінницька область.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.