19 лютого Запорізька міськрада, під час рекордної за часом (12 годин) сесії, і до того ж одноголосно, підтримала звернення Верховної Ради України про визнання Росії агресором, а «ДНР-ЛНР» — терористичними організаціями. Ухвалено також рішення про демонтаж (до 19 березня) пам’ятників Леніну та Дзержинському, а також бюста Орджонікідзе. Перейменовано відразу три райони: Жовтневий (колишній Сталінський) став Олександрівським, Орджонікідзевський — Вознесенівським, а Ленінський — Дніпровським. Нову назву отримав і центральний проспект міста — відтепер він не Леніна, а Соборний. Площа Радянська стала Університетською, а ось площа Леніна поки залишилася (за жоден із варіантів не набралося голосів). Міський голова Володимир Буряк збирається ухвалити одноосібне рішення на користь площі Соборності України.


У всіх районах міста перейменована понад сотня вулиць, провулків, площ і парків. До речі, ледь не з’явився парк Джона Леннона, втім більше голосів набрав Петро Сагайдачний... Дві вулиці названі іменами загиблих воїнів АТО — Богдана Завади та Івана Гутника-Залужного. З’явилися вулиці Богдана Ступки, Академіка Амосова, Інженера Преображенського (автора чинних мостових переходів через Дніпро) і відомого поета Петра Ребра. Дві вулиці назвали в честь дореволюційних міських голів, і взагалі в Олександрівському районі (а він фактично в межах міста Олександрівська, в 1921 році перейменованого в Запоріжжя) повернуто з десяток історичних назв вулиць. Тепер є вулиця Земського лікаря Лукашевича, Приходська, Фортечна, Покровська і навіть Святого Миколая. Таку назву отримала вулиця Артема.


Цікаво, що протестувати під стіни Запорізької міськради проти знесення пам’ятників Леніну та Дзержинському приїхали на шикарних автобусах з... Мелітополя. Заробітчан закидали яйцями і кульками із зеленкою.

Запоріжжя.