Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман учора зустрівся з Федеральним міністром закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина Франком-Вальтером Штайнмаєром та Міністром закордонних справ Французької Республіки Жаном-Марком Еро. Сторони обговорили внутрішньополітичну ситуацію в Україні та здійснення реформ, а також стан виконання Мінських домовленостей напередодні зустрічі міністрів закордонних справ «Нормандської четвірки» у Парижі третього березня.


Голова Верховної Ради наголосив, що, незважаючи на складну політичну ситуацію у країні, український парламент демонструє здатність об’єднуватися навколо важливих питань та приймати ефективні рішення. 


Зокрема, Голова Верховної Ради нагадав, що напередодні народні депутати ухвалили пакет законопроектів, спрямованих на виконання Плану дій з лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.


Володимир Гройсман запевнив також, що українська сторона абсолютно віддана виконанню Мінських домовленостей, однак інша — порушує взяті на себе зобов’язання. «Коли ми бачимо з боку Російської Федерації абсолютне нехтування всіма зобов’язаннями, які були нею взяті, зрозуміло, що це ускладнює весь процес, а тим більше, коли є нарощення ескалації», —зазначив він. «Дуже важко знаходити аргументи, коли вбивають твоїх співгромадян», — підкреслив Голова Верховної Ради.


«Я вже давно розпочинаю свій робочий день з інформації про те, скільки було обстрілів за добу, скільки людей, не дай Боже, загинуло, або поранено. І все це відбувається з російської зброї на території суверенної України», — наголосив В. Гройсман.


У зв’язку із цим очільник Верховної Ради підкреслив, що необхідно забезпечити продовження політики тиску на Російську Федерацію через недотримання нею Мінських домовленостей.


У свою чергу глави МЗС Франції та Німеччини запевнили у готовності цих країн продовжити підтримку нашої держави. «З моменту анексії Криму та початку військового протистояння на сході України Франція та Німеччина спільно прагнуть підтримати вас на шляху до плюралістичної, демократичної, незалежної України, яка була б єдиною», — заявив Ф.-В. Штайнмаєр.


Керівники зовнішньополітичних відомств Франції та Німеччини підкреслили важливість подальшого здійснення реформ в Україні. Вони зазначили, що Європейський Союз потребує чіткого сигналу від нас про те, що реформи продовжуватимуться, незважаючи на складну політичну ситуацію в країні.


У цьому контексті В. Гройсман запевнив: жодної зміни курсу у реформуванні країни чи його зупинки не розглядається. «Ми йдемо вперед, у нас жодної думки немає зупинитися на шляху реформ, — сказав він. — Це неприпустимо».


Водночас глава парламенту наголосив, що якість реформ має бути підсилена. «Продовження реформ з новою якістю — децентралізації, судової реформи, впровадження усіх програм у рамках домовленостей із Міжнародним валютним фондом, Угоди про асоціацію з Європейським Союзом — програма, яка має бути виконана», — зазначив він.


Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

 

Цитата

 

Голова Верховної Ради Володимир ГРОЙСМАН:


«Розраховуємо, що політика тиску на агресора буде збережена, і Європейський Союз залишатиметься об’єднаним навколо видворення військ, зброї, найманців та кадрових російських військових із території України.

Кордони будуть відновлені та проведені всі необхідні заходи для реінтеграції цих територій до нормального, мирного життя у суверенній, незалежній, європейській країні».

 

Ірина Геращенко, Володимир Гройсман, Іванна Климпуш-Цинцадзе.

 

Франк-Вальтер Штайнмаєр і Жан-Марк Еро.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.