Із наступного понеділка в Європейському Парламенті в Брюсселі розпочнеться український тиждень, протягом якого презентуватимуть звіт місії з оцінки потреб щодо реформування роботи Верховної Ради та план подальшого оновлення нашого законодавчого органу. Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман у прямому ефірі одного з телеканалів.

 


Система потребує змін


«Наступний тиждень — безпрецедентна подія: це спільна робота з Європейським Парламентом з 29 лютого по 2 березня в Брюсселі, де буде презентовано спільний план реформи українського парламенту», — заявив він.

Серед інших пропозицій цей план міститиме рішення, яке дасть змогу запроваджувати змішані пленарно-комітетські тижні та збільшити їх кількість, поінформував В. Гройсман. Окрім того, в звіті місії Європарламенту міститимуться оцінки потреб щодо реформування роботи Верховної Ради. Також протягом українського тижня планується провести низку зустрічей з високими представниками Європейського Союзу, зазначив керівник парламенту.


Рішення, презентовані в рамках цього тижня, запропонують на розгляд Верховній Раді, вони потребують підтримки народних депутатів, зауважив В. Гройсман. «Маємо змінювати не тільки парламент — маємо змінювати систему парламентаризму в Україні. Тому що, на превеликий жаль, те, що маємо сьогодні, не відповідає ні вимогам сучасності, ні принципам європейського парламентаризму», — зауважив він.
«Сам парламент має змінитися, система парламентаризму має змінитися, і тут для нас важливий орієнтир — це саме європейські країни, наші європейські партнери», — зазначив В. Гройсман.


Приймати рішення на користь країні, а не власним амбіціям


Спілкуючись у прямому ефірі, голова законодавчого органу поінформував, що круглий стіл, який мають намір провести з участю Президента, Прем’єр-міністра, ключових гравців парламенту та громадянського суспільства, має допомогти знайти вихід з політичної ситуації, в якій нині перебуває країна. В. Гройсман наголосив, що в рамках спільного антикризового плану напрацюють дуже чіткі, конкретні рішення, зокрема, в сферах економіки, охорони здоров’я тощо. «Круглий стіл має дати відповідь на запитання, що конкретно ми робимо для того, щоби вирвати країну з кризи», — зазначив він.


«Треба дати чітку перспективу, дуже чіткий, конкретний план дій, що ми робимо завтра в Україні, — продовжив він. — Тоді навколо цього плану можуть об’єднатися, якщо вистачить політичної волі й мудрості утворити якісний уряд, і цей уряд візьме на себе зобов’язання, щоб реалізувати ці дуже конкретні завдання».


Очільник Верховної Ради також зазначив, що остаточну відповідь у пошуку шляхів виходу з кризи «мають дати ключові політичні гравці, які знаходяться в цьому українському парламенті». Володимир Гройсман закликав усі політичні сили до обговорення питань та ухвалення спільних рішень. «Вірю, що ми знайдемо правильний вихід з ситуації, якою складною вона б не була», — запевнив керівник парламенту.


В. Гройсман висловив переконання, що круглий стіл дасть можливість не кулуарно, а фахово та відкрито визначити, хто здатен взяти на себе відповідальність і вивести країну з кризи. «Якщо хтось хоче кулуарно ділити посади, то краще дострокові вибори, ніж такий недолугий сценарій», — наголосив очільник Верховної Ради.


Володимир Гройсман зауважив, що всі політичні сили мають відкинути «піар та політичні рейтинги, побудувати країну, а далі вже змагатися, хто має право представляти інтереси людей». Мовляв, це дозволить «приймати нормальні рішення на догоду країні, а не власним амбіціям».


Прес-секретар Голови Верховної Ради України.