У понеділок в Токіо голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко зустрілася з керівником Комітету Палати радників парламенту Японії із закордонних справ та оборони Масахіса Сато.

 


Під час зустрічі Г. Гопко висловила вдячність японській стороні за безумовну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, економічну допомогу нашій країні. Також вона надала М. Сато інформацію про сучасну ситуацію в Автономній Республіці Крим та східних регіонах України, наголосивши на невиконанні Росією Мінських домовленостей.


Підкресливши необхідність реформування ООН, насамперед в частині ухвалення важливих рішень у рамках цієї організації, Г. Гопко звернула увагу на недосконалість цього механізму, який, зокрема, дозволяє Російській Федерації одноосібно накладати вето на вкрай важливу резолюцію Ради безпеки ООН щодо створення міжнародного трибуналу з розслідування катастрофи рейсу МН-17.


М. Сато, у свою чергу, наголосив на невизнанні Японією зміни статус-кво в Україні, що відбулося в односторонньому порядку із застосуванням сили, а також на готовності Японії продовжити політику підтримки реформ у нашій державі. Він також поінформував українську сторону про останні зміни у законодавстві Японії, що стосуються безпеки та оборони, і які були ухвалені з огляду на погіршення безпекової ситуації в азіатсько-тихоокеанському регіоні.


Сторони висловили готовність до подальшої активізації усього спектра двостороннього співробітництва, у тому числі на міжпарламентському рівні. Окремо наголошувалося на важливості здійснення тісного співробітництва у рамках непостійного членства України та Японії в Раді безпеки ООН, зокрема щодо ухвалення резолюції з питання КНДР.


Вл. інф.


Фото прес-служби депутата.