Працівники Чорноморського біосферного заповідника б’ють на сполох. У ЧБЗ місцева влада намагається відібрати вісімнадцять гектарів землі, що належать до охоронної зони. Причому рішення про це ухвалили, навіть не спитавши думки науковців, а громадське обговорення влаштували заднім числом.

— Земельна ділянка, про яку йдеться, розташована за 440 метрів від курортного селища Залізний Порт у Голопристанському районі Херсонщини. До охоронної зони заповідника вона увійшла ще 1973 року, — коментує директор Чорноморського біосферного заповідника Анатолій Юрченко. — Аж тут з Голопристанської райдержадміністрації приходить запит щодо статусу цих земель. Розпорядження РДА про погодження проекту землеустрою ділянки вже є, і громадські слухання з цього приводу провели блискавично. Але ні продавати заповідні землі, ні щось на них будувати не можна без зміни їх статусу.
Вартість сотки землі на чорноморському узбережжі Херсонщини, та ще й поруч із пляжем, на вторинному ринку стартує від десяти тисяч доларів. Відповідно, вся ділянка, яку намагаються відібрати в заповідника, тягне на вісімнадцять мільйонів доларів. Охочих стати її власником навіть у кризу задосить. А держслужбовці палко запевняють, що оборудка законна.
 — А щодо приналежності земель до Чорноморського біосферного заповідника, то доказів цього немає. Є схема охоронної зони ЧБЗ ще від 1985 року. Проте її межі затверджують кожні десять років, тож документ уже втратив силу, — зазначає начальник управління містобудування та архітектури Херсонської ОДА Григорій Ходін.
Одне слово, обидві сторони конфлікту наполягають на своїй правді і поступатися не збираються — надто вже великі ставки у грі. Тому шукати правду,  найімовірніше, доведеться у суді.

Херсонська область.