На Полтавщині збільшується кількість офіційно зареєстрованих безробітних. Якщо в грудні минулого року їх було 30,4 тисячі, то в січні нинішнього — понад 32,5 тисячі. І це при тому, що в останній місяць 2015 року до когорти людей, які втратили роботу, в регіоні записали одразу на 20,1 відсотка учорашніх працівників більше, ніж у листопаді.
Звісно, зростає й навантаження на вакантні робочі місця. В кінці грудня на одне таке місце претендувала 21 особа, через місяць — уже 25. Зрозуміло, що на цій маловтішній статистиці позначилася сезонність робіт, особливо в агропромисловому комплексі. Адже частина сільгосппідприємств і фермерських господарств узимку відряджають своїх людей на біржу праці. До таких маневрів удаються й цукрові заводи, деякі переробні підприємства тощо.
Їх можна було б вважати лише сезонними, якби зростали обсяги виробництва. На жаль, минулоріч порівняно з попереднім роком посівні площі цукрових буряків на Полтавщині зменшилися майже на 28%, знизилися й основні показники у тваринництві (зокрема, виробництво молока та м’яса). Тож не дивно, що рівень офіційно зареєстрованого сільського безробіття в області перевищує міський майже на півтора відсотка.

Полтавська область.

 

 

Під час одного з останніх ярмарків вакансій у Полтаві безробітним пропонували роботу переважно з мізерною зарплатою.

Фото автора.