Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр розраховує на проривні рішення щодо виборів на Донбасі. На цьому він наголосив на спільній прес-конференції у Києві з главою МЗС Франції Жан-Марком Еро та українським колегою Павлом Клімкіним. Учасники зазначили, що ситуація з безпекою на Донбасі не виправдовує відсутності роботи з підготовки закону про вибори.

 


«Якщо ми виходимо з того, що Мінські домовленості є єдиним шляхом для розрядки ситуації і політичного врегулювання, то повинні працювати і над іншими питаннями. Маємо підготувати наступний крок до Парижа і працювати над підготовкою до виборів на Донбасі. Треба використати цей час до 3 березня, на коли запланована наступна зустріч «нормандської четвірки». І Франція, і Німеччина знають, що закон про вибори — це одне, а передумови для їх проведення — зовсім інше. Але ми повинні піклуватися і про одне, і про друге. Звичайно, питання з безпекою не повинно бути ви-правданням, щоб не працювати над законом про вибори», — сказав Штайнмаєр.


Павло Клімкін заявив про відсутність прогресу у звільненні українських політичних в’язнів у Росії та Криму. «Ми всі дуже раді, що декілька днів тому вдалося здійснити обмін заручниками, і те, що наші хлопці перебувають останні дні в Києві — це дуже велика радість, але ми не маємо вирішального прогресу щодо політичних в’язнів у Росії і на території Криму», — сказав міністр.


У свою чергу під час зустрічі Президента України із закордонними міністрами глава держави висловив занепокоєння численними порушеннями режиму припинення вогню на сході з боку бойовиків та використанням ними забороненої зброї. Як повідомляє президентська прес-служба, сторони констатували необхідність політичної волі з боку РФ для зупинення обстрілів. Також Петро Порошенко наголосив на важливості допуску спостерігачів СММ ОБСЄ до всіх ділянок окупованих територій, у тому числі до україно-російського кордону, та відзначив важливість звільнення всіх заручників, зокрема й тих, кого незаконно утримують на території РФ. Співрозмовники обговорили й координацію дій напередодні зустрічі міністрів закордонних справ «нормандської четвірки».


Окрім того, під час зустрічі з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком німецький міністр закордонних справ наголосив, що Україна може розраховувати на міжнародну підтримку, якщо зможе гарантувати політичну стабільність, інформує прес-служба МЗС.