Президент Сирії Башар Асад призначив чергові парламентські вибори в країні на 13 квітня. Як повідомляє DW, Асад видав указ, в якому також визначено розподіл депутатських мандатів на кожну провінцію. Голосування проводять у зв’язку із закінченням терміну повноважень нинішніх депутатів, обраних у 2012 році.


Проте сирійська опозиція розкритикувала рішення президента. В інтерв’ю телеканалу Al Arabіya голова опозиційної Вищої ради з переговорів Ріад Нассан Ага заявив, що рішення Асада призначити дату голосування «звучить як фальшива нота». «Як може глава режиму призначати дату виборів в країні, зануреній у війну?» — запитує він.


На тлі цих подій США та РФ виступили із спільним рішенням про припинення бойових дій в Сирії з 27 лютого. Заява передбачає, що і повстанці, і війська Башара Асада та інші підрозділи, які їх підтримують, повинні оголосити про свою готовність брати участь у мирних переговорах, відмовитися від спроб захоплювати не підконтрольні їм території, не заважати гуманітарним місіям та відмовитися від використання зброї, окрім випадків необхідності самооборони. Також зазначається, що військово-повітряні сили Росії та Сирії повинні припинити бомбардувати позиції повстанців.


У США телефонну розмову Володимира Путіна і Барака Обами назвали «дзвінком надії» і зауважили, що після узгодження умов перемир’я з’явилася реальна можливість розв’язати багаторічну кризу. У свою чергу президент РФ наголосив, що до опівдня 26 лютого всі воюючі у Сирії сторони мають підтвердити Росії або американським партнерам свою згоду на припиненню вогню.


Сирійська опозиція вже заявила, що згодна прийняти угоду про перемир’я, але припинення вогню має бути обумовлено низкою гуманітарних заходів: звільненням ув’язнених, зняттям облог, припиненням вогню, спрямованого на цивільних осіб, а також доставкою гуманітарної допомоги.