Анонсований порядок денний позачергової сесії Рівненської обласної ради 23 лютого передбачав розгляд питання щодо видачі спецдозволів на геологорозвідку та дослідно-промисловий видобуток бурштину у Сарненському та Березнівському районах. Адже до облради для одержання таких спецдозволів звернулося два підприємства. А згідно з Постановою, прийнятою Кабміном 16 грудня 2015 року, облрада у 30-денний термін повинна сказати «так» чи «ні» таким заявникам. Якщо ж за цей час підприємство-заявник не отримає відповіді, вважатиметься, що депутатський корпус автоматично погодив видачу такого дозволу.

 

Проте голова Рівненської облради Володимир Ковальчук вважає, що за тридцять днів важко ґрунтовно дослідити подані претендентами документи, тому нечесні підприємці можуть отримати контроль над видобутком бурштину. Схоже, і претенденти на розвідку та видобуток бурштину відчули «настрої» депутатів облради. Тож напередодні факсом Держслужба геології та надр України відкликала заяви на видачу спецдозволів на користування надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки бурштину ТОВ «Надра — Спецленд Ресурси», яке претендувало на понад 30 тисяч гектарів земель у Березнівському районі. Інший претендент — ПАТ «ДАК Українські поліметали», яким належить «Укрбурштин», таку відмову факсом надіслав у день проведення сесії.

Однак депутати припустили, що з ними можуть вестися юридичні ігри: мовляв, факсові документи не мають юридичної сили без оригіналів, тож заявники у випадку зняття з порядку денного сесії їхніх питань зможуть оскаржити це у судах. Відтак депутати Рівненської облради все-таки внесли ці питання у порядок денний і відмовили обом претендентам у видачі спецдозволів на геологорозвідку та дослідно-промисловий видобуток бурштину у Березнівському та Сарненському районах. Під час обговорення цього питання сходилися на думці, що спочатку Верховна Рада повинна прийняти закон, який би легалізував видобуток бурштину (він ухвалений парламентом у першому читанні), а потім навести порядок із спецдозволами, щоб від того мали зиск територіальні громади, на територіях яких видобуватиметься «сонячне каміння».

Переконав їх проголосувати «проти» видачі спецдозволів також виступ експерта з питань гірничого видобування Андрія Пєтухова, який на прикладі одного із заявників — «Укрбурштину» — спробував довести, що претендент не налаштований ефективно і прибутково вести такий промисел. Зокрема, на думку експерта, про це свідчать занижені розрахунки: затрати на геологічну розвідку у 3-4 рази; ціна на кілограм бурштину наведена у сім тисяч гривень, тоді як насправді вона сягає 21 тисячі; вміст бурштину у кубометрі породи 4 грами, тоді як поріг рентабельності з цього показника на рівні 10 грамів. Не надав претендент і розрахунків на рекультивацію земель.

І все-таки в кулуарах перед сесією точилися різні дискусії серед депутатів. Одні з них, справді, вважають замалим термін, відведений Кабміном для видачі спецдозволів на легальну розвідку та видобуток бурштину. Лунали й думки, що голосуванням «проти» облрада перешкоджає заходженню на ринок легальним видобувачам бурштину, що на руку незаконному старательству, яке нині процвітає на Рівненщині. Адже, якщо вірити поліцейській статистиці, п’ять років тому за незаконним видобутком бурштину-сирцю на території Рівненщини правоохоронці виявили 178 осіб, у 2014-му — 252, у 2015-му — 321. Це, звичайно, те, що «виявили», а скільки ще невиявлених незаконних старателів «господарюють» на безмежних поліських просторах. До речі, чимало з копачів, які нині називають себе активістами, прибули на сесію, щоб «натиснути» на депутатів, щоб ті проголосували «проти» надання спецдозволів своїм потенційним конкурентам. А офіційна версія їх появи у сесійній залі та, що, мовляв, вони не хочуть допустити, щоб під маскою легалізації видобутку бурштину в область зайшли фіктивні фірми, яких цікавить лише нажива, а не розвиток регіону. Копачі нагадали народним депутатам України з Рівненщини, що вони чекають активнішого їхнього лобіювання ухвалення закону про легалізацію видобутку бурштину, прийнятого парламентом у першому читанні, щоб збити соціальне напруження у цьому питанні, яке було два роки тому.

Чула від депутатів і думки з приводу того, що для претендентів на легальні розвідку та видобуток бурштину можна було б організувати аукціони з права оренди земельних ділянок під розвідку та видобуток бурштину з подальшою рекультивацією земель і в такий спосіб поповнити обласну казну...

Рівне.