Мешканці східних регіонів нашої країни — на підконтрольних або тимчасово окупованих територіях — мають обмежений доступ до інформації. Однак дуже важливо, щоб усі українці, хоч би де вони жили, могли бачити і чути правду і користуватися об’єктивними джерелами інформації, а не пропагандистським дурманом Кремля. Тому влада має розробити чітку стратегію інформаційної політики щодо Донбасу та механізми її впровадження. І постійно контролювати медіа-простір.


Сьогодні минув рік, як фактично відновлено  мовлення українських державних телеканалів на територіях Донецької і Луганської областей, — заявив на засіданні колегії голова Державного комітету телебачення і радіомовлення Олег Наливайко (на знімку праворуч).

 

 

Незважаючи на відсутність матеріально-технічної бази, у лютому 2015 року розпочалося тестове мовлення в аналоговому форматі з Красноармійська і Маріуполя. У стислі строки створено територіальні редакції Донецької ОДТРК в Артемівську, Красноармійську, Волновасі, Маріуполі та Слов`янську. У грудні в тестовому режимі почала мовити нова радіостанція «Голос Донбасу». А в Луганській області — філія Національної телерадіокомпанії України вже охоплює майже всю підконтрольну нашій країні територію.


Заступник начальника управління інформаційної політики та з питань преси Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Анна Чернявська розповіла, що станом на кінець 2015 року в області зареєстровано 163 телерадіоорганізації і провайдери. Деякі з них мають ліцензії на розповсюдження програм на контрольованій Україною й окупованій територіями. З 95 телеканалів 37 — не використовуються українськими мовниками. Із 75 радіочастот Донеччини через бойові дії не ведеться мовлення українських компаній на 23 частотах.


«Донецька телевежа покриває територію радіусом 60 км і блокує сигнал українських телеканалів. Але завдяки встановленню підсилювачів на телевежах у Красноармійську, Маріуполі і горі Карачун сигнал певною мірою вдається нейтралізувати», — зазначила А. Чернявська. Також, за її словами, здійснені заходи з відновлення мовлення українських телерадіоорганізацій на контрольованій території. Так, Донецькою філією Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення введено в експлуатацію телепередавачі для трансляції програм обласної державної телерадіокомпанії в Краматорську, Маріуполі, Красноармійську, Волновасі, Єлизаветівці, Кураховому.


Також Анна Чернявська повідомила, що на місцевому телеканалі транслюється програма «Віч-на-віч з Павлом Жебрівським». Це формат щотижневого звернення голови ОВЦА, де він окреслює найважливіші питання за тиждень. А ще в області створена газета «Вісті Донбасу» — україномовний щотижневий вісник облдержадміністрації. 50 тисяч примірників розповсюджується на мирній території і в «сірій зоні».


Директор департаменту масових комунікацій Луганської обласної державної адміністрації Денис Денищенко нагадав, що саме завдяки Держкомтелерадіо в регіоні вдалося відновити роботу двох телерадіокомпаній, які знаходяться в зоні АТО, а також розширити покриття українським сигналом. «Торік на Луганщині запрацювало більше 10 нових теле- і радіопередавачів. Сьогодні українське телебачення мають змогу чути і бачити не тільки на прифронтових, а й на окупованих територіях. Постійно ведуться прямі ефіри, де голова Луганської ОВЦА, інші чиновники розповідають про події області», — зазначив він.


За його словами, на окупованій території області не транслюється жоден український канал. З радіо теж достатньо великі проблеми. Але завдяки встановленню нових передавачів почали частково покривати деякі райони. Крім того, нещодавно були відключені 113 сайтів. На прикордонних територіях, де немає війни, повністю транслюється російський контент. Українського радіо там взагалі немає. Також в області не існує жодної обласної газети. «Тому необхідно розробити єдину інформаційну, політичну стратегію для боротьби з ворогом», — наголосив Д. Денищенко.

 

Анна Чернявська, заступник начальника управління інформаційної політики та з питань преси Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, Денис Денищенко, директор департаменту масових комунікацій Луганської обласної військово-цивільної адміністрації (справа наліво).

 

Фото Олександра Клименка.