Цього тижня народні депутати працюють у фракціях, групах, комітетах і комісіях. Однак нині тривають неофіційні зустрічі та консультації з приводу виходу з політичної кризи. Політики і експерти дискутують навколо кількох варіантів розвитку подій: переформатування чи відставка уряду і дострокові парламентські вибори. Які сценарії обговорюють у Верховній Раді і як швидко вдасться домовитися політикам — розповіли в інтерв’ю «Голосу України» парламентарії.

 

Олексій ГОНЧАРЕНКО, заступник голови депутатської фракції Блоку Петра Порошенка:

 

— Є декілька виходів з політичної кризи. Відставка Яценюка і «Народний фронт» залишається в коаліції. Якщо цього немає — шукаємо новий формат більшості за Яценюка-прем’єра та переформатованого Кабміну. Або третій варіант — йдемо на дострокові парламентські вибори.

 

Не бачу жодного сенсу в позачерговому засіданні парламенту. Навпаки — треба дати час заспокоїтися. Пристрастям треба влягтися, а переговори треба провести у спокійному режимі нашим політичним силам та їхнім лідерам. Із прем’єром — обов’язково, можна і з Президентом. Нині зустрічі та консультації проводяться, але неофіційно. Одне з принципових питань, яке потрібно вирішити, — який формат більшості і яку програму ця більшість виконує. Дві фракції заявили про вихід із більшості («Батьківщина» та «Самопоміч». — Ред.) — треба домовитися з Радикальною партією, може, ще хтось із цих двох фракцій передумає. На мою думку, новий уряд повинен бути не з Арсенієм Яценюком на чолі. Але оскільки парламент вирішив інакше, отже, уряд має бути переформатований, до нього повинні зайти нові менеджери.

 

Андрій ПОМАЗАНОВ, «Народний фронт»:

 

— Не можна допустити дочасних перевиборів у Верховну Раду. Вони ні до чого не приведуть, а стануть лише черговим стресом для бюджету, економіки і всього громадянського суспільства. Ми повинні домовлятися і діяти винятково шляхом переговорів. Голова Верховної Ради Володимир Гройсман наголошує на тому, що варто сідати за стіл переговорів. Ми повинні затвердити план дій уряду, представлений на засіданні Кабінету Міністрів, визначитися з кандидатурами тих, хто заповнить вакансії, які майже півроку існують у Кабміні. Маємо внести зміни до Коаліційної угоди, щоб розуміти, над чим цього року працюватиме парламент.

 

Нині де-юре коаліція існує. Але на останньому пленарному тижні у четвер — зранку ми голосували важливі соціальні та освітні закони і низку інших документів за відсутності в залі представників «Самопомочі» і «Батьківщини», які начебто активно обстоюють ці теми. Голосували всім депутатським корпусом. Так, можливо, долучалися до процесу й представники певних депутатських груп та позафракційні народні депутати, але ми показали, що парламент може працювати. На цій хвилі варто доформувати, а, можливо, й переформатувати наявну коаліцію.

 

Іван КРУЛЬКО, фракція «Батьківщина»:

 

— Юридично, на цей момент, парламентської коаліції не існує. Єдиний документ, який регулює її діяльність — Конституція України. Адже у 2010 році парламент пропрезидентською більшістю викинув із Регламенту розділи 12 та 13, які регулювали питання створення та діяльності коаліції. У Конституції дуже чітко написано: коаліція формується депутатськими фракціями і повинна налічувати 226 народних депутатів. Нині до коаліції входить дві фракції — БПП та «Народний фронт», разом вони мають 217 депутатів. Тож залишилося трохи більш як 20 днів до того моменту, як у Президента може з’явитися право на розпуск парламенту та призначення позачергових виборів. Ми вважаємо, що у цій ситуації по-державницьки було б розпочати консультації між фракціями, які складали «європейську коаліцію» з тим, щоб сформувати нову більшість. Лідерство у цьому процесі мав би взяти Президент.

 

Що стосується нинішнього уряду, вважаю, що це була особиста помилка прем’єра, який вирішив за будь-яку ціну залишитися при владі. Часткове переформатування уряду не вирішить політичної кризи. Ми виступаємо за те, що уряд має у повному складі піти у відставку. Маємо з чистого листа сформувати і нову коаліцію, і новий технократичний Кабмін. «Батьківщина» вже ініціювала скликання позачергового засідання. Нині у парламенті зареєстровано низку постанов про відставку глави Кабінету Міністрів.

 

Володимир ГУСАК, фракція «Опозиційний блок»:

 

— Для виходу з політичної кризи Україні потрібне повне перезавантаження влади — перевибори парламенту і Президента. Дійсно, нині найбільше запитань до Кабінету Міністрів, бо рівень непрофесіоналізму та корупції в виконавчому органі відверто зашкалює. Мало того, серед урядовців є некомпетентні особи. Вважаємо, що спроби перезавантаження уряду — це не спроба зробити життя українців кращим.

 

Нині різні члени коаліції намагаються перекласти один на одного відповідальність за гостру економічну, соціальну і політичну кризу. Звідси й вистава з так званою відставкою уряду. Також виникає багато запитань до Президента та голови Національного банку.

 

Володимир ЛИТВИН, «Воля народу»:

 

— Що потрібно для вирішення кризи? Насамперед усвідомлення факту того, що Україна опинилася перед загрозою руїни і розбрату. Треба засвоювати уроки історії. На моє глибоке переконання, необхідно прийняти рішення про перезавантаження влади. А для цього потрібно провести засідання Верховної Ради за участю Президента, уряду, а можливо, навіть і представників громадянського суспільства. Лунають пропозиції круглого столу. Думаю, таке публічне засідання й можна було б назвати загальноукраїнським круглим столом, де відверто визначаться позиції кожної зі сторін. Нині політичне керівництво держави спілкується через екрани телебачення. Якщо Президент, наприклад, виступив зі зверненням, закликаючи Прем’єр-міністра піти у відставку, то він повинен сказати, чи збирається він далі працювати з цим прем’єром. Намагання зберегти цю коаліцію означатиме бажання зберегти узурповану владу. Треба прислухатися до всіх депутатських груп і до кожного народного обранця. На такій широкій основі знайти порозуміння, а потім сформувати уряд із числа людей, які б не належали до конкретних політичних сил. Аби вони мали підтримку, або як мінімум не викликали заперечення в суспільстві. Те, що нині пропонують — зберегти коаліцію і ще когось туди заманити — обійдеться дуже дорого країні. Треба визнати: уряд упав в обійми фінансово-олігархічних груп. Різні соціологічні дослідження свідчать, що варіант дочасних виборів абсолютно не виключається. Тому бачу такий алгоритм подальших дій. Передусім публічний діалог, найкращий майданчик для якого — Верховна Рада. Вивчення можливостей знаходження розумних і потрібних країні компромісів. Об’єднання всього депутатського корпусу. Визначення плану дій, необхідних країні, із п’яти-десяти ключових завдань. Формування уряду, як інструменту розв’язання цих завдань. Перегляд державного бюджету з наголосом на визначення пріоритету на збереження життя людей і підтримку тих, хто не може себе забезпечити.

 

Тетяна ОСТРІКОВА, фракція «Самопоміч»:

 

— Унаслідок перевороту, який відбувся у парламенті, уряд перестав бути підконтрольним Верховній Раді. Суспільство втратило довіру до владних інституцій: уряду, парламенту та Президента. Тому наші вимоги дуже чіткі. Головна — цей уряд має піти у відставку. Його робота визнана незадовільною, отже, він не є дієздатним, не зможе проводити ефективно свої рішення, тому що у парламенті немає більшості, яка голосуватиме за їхні закони. Тож Президент має ініціювати відставку уряду, як це передбачено в Конституції. Наступне питання, яке необхідно вирішити для швидкої реанімації суспільної довіри, — це відставка Генерального прокурора, заміна голови та всього складу ЦВК. Після відставки уряду мають розпочатися негайні консультації щодо нового складу уряду.

 

Важливою частиною виходу з кризи є також зміни, або ухвалення нового закону про вибори, з тим, щоб наступні парламентські вибори відбулися на основі відкритих списків. Ми повинні закрити мажоритарну складову, яка є корупційною. Нинішні заклики до проведення виборів є передчасними. Адже чинна виборча система не приведе до бажаного оновлення. Не відбудеться його і з цим складом ЦВК. Як опозиційна фракція, ми спрямовуватимемо основні зусилля на прийняття нового закону про вибори.

 

Питання повернення «Самопомочі» в коаліцію може розглядатися лише після того, коли ми побачимо, на яких принципах, якій угоді вона будуватиметься, та з яким прем’єром і урядом. Поки що ми не бачимо можливості залишатися у коаліції.

 

Віктор ГАЛАСЮК, фракція Радикальної партії Олега Ляшка:

 

— Для виходу з кризи необхідно не тільки слухати, а й чути один одного. Чергова імітація діалогу не приведе до жодного позитиву. Але якщо у влади з’явиться готовність до реальної співпраці та взаємодії з підприємцями, експертами, політиками заради модернізації країни -така ініціатива знайде підтримку в суспільстві. Тому насамперед потрібен реальний діалог влади з бізнесом та суспільством. Також потрібна стратегія розвитку країни, програма соціально-економічної модернізації, план дій. Все це має бути підкріплено пакетом підтримки від закордонних партнерів та ресурсами вітчизняних та іноземних інвесторів. Фракція Радикальної партії запропонувала Президенту, прем’єру та главі парламенту антикризовий план економічного розвитку, який може бути покладений в основу. Крім того, необхідна радикальна і системна трансформація країни замість хаотичних «покращень». Неможливо будувати євроінтеграційну лінію на основі тактики виживання і закордонних запозичень замість стратегії модернізації і розвитку. А ще має бути нова коаліція, яка сформує новий Кабінет Міністрів — порядний, фаховий та проукраїнський. Уряд, котрий і втілюватиме в життя стратегію та програму модернізації країни.