«Перспектива поновлення повномасштабних бойових дій на сході через систематичне порушення агресором РФ зобов’язань, узятих у Мінську, чітко проглядається на наших радарах», — заявив учора Президент України, виступаючи в Національному університеті оборони на церемонії з нагоди випуску його слухачів.

Глава держави зазначив, що вже другий рік поспіль через воєнні дії на Донбасі у вітчизняних профільних вишах проходить достроковий випуск офіцерів ЗСУ. За словами Петра Порошенка, «навіть при найоптимістичнішому сценарії на Донбасі, навіть при тривалому перемир’ї, яке перейшло б у політичне врегулювання й стійкий мир, військова загроза зі сходу залишиться актуальною й у довгостроковій, і в короткостроковій перспективі».
Це підтверджують оперативні зведення із зони бойових дій. За даними прес-центру АТО, тільки за минулу добу (дані на 24.02) гібридні формування 84 рази обстрілювали наші позиції, переважно на донецькому напрямку. В такий спосіб кремлівські «зелені чоловічки», за традицією підігріті зсередини, відзначали день совкової армії. Втім, тенденція до загострення мілітаристської ситуації на сході нашої країни спостерігається не перший день. Москва жене на Донбас військову техніку й «гуманітарку» для бойовиків. Установлені чергові факти прибуття з території Російської Федерації особового складу, бойової техніки й боєприпасів для потреб підрозділів бойовиків на Донбасі, повідомляє ГУР Міноборони України.
Паралельно Москва вирішила «зачистити» неслухняних «ополченців». За даними нашої розвідки, у Донецьк відрядили зведений загін зі складу підрозділів спецназу ГРУ ГШ ЗС РФ і ФСБ РФ із метою фізичного усунення непідконтрольних ватажків бойовиків.
Незважаючи на явну ескалацію військового конфлікту на Донбасі, учора в столиці Білорусі знову зібралася Тристороння контактна група. У першій половині дня переговорники працювали в підгрупах.
Анонсувалося, що за підсумками зустрічі учасники мирного врегулювання у форматі Україна—ОБСЕ—Росія підпишуть документи, що передбачають, зокрема, припинення військових навчань у 30-кілометровій зоні біля лінії розмежування на території окремих районів Донецької й Луганської областей і регламентують початок процесу огородження мінних полів. А політична підгрупа продовжить розгляд проекту закону про вибори в ОРДО/ОРЛО. У гуманітарній підгрупі розглянуть нові пропозиції з обміну полоненими, підгрупа з економіки й відновлення — проекти з відновлення водо- і енергопостачання на лінії поділу.
На момент, коли верстався номер, підсумки засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську ще не були відомі.