Варшава і Прага роблять ставку на нафтогазову інтеграцію своїх країн і держав Центрально-Східної Європи. Про Україну тут не забувають також.

 

Під час польсько-чеських міжурядових переговорів, що відбулися у Варшаві, сторони декларували активну підтримку будівництва газопроводу STORK ІІ — міжсистемного двостороннього з’єднання між Польщею і Чехією.

Труба, яку прокладуть до 2018 року, та інша інфраструктура, що її розбудовують на території обох країн, стануть елементом коридору «Північ-Південь», який з’єднає північ і південь у Центрально-Східній та Південно-Східній Європі, дозволить інтегрувати газові системи країн Вишеградської групи з Хорватією.


За твердженням експертів, польсько-чеська газова співпраця матиме також іранську складову. До такого висновку аналітиків схиляє зустріч (перед візитом до Варшави) чеського міністра торгівлі і промисловості Яна Младека з міністром нафти Ірану Біжаном Зангане, під час якої обговорювалися можливості поставок до Чехії іранського скрапленого газу. Експерти звертають увагу на те, що здача в експлуатацію STORK ІІ збігатиметься у часі із закінченням проекту Persіan LNG, що відкриє іранцями можливості експорту скрапленого газу через власний термінал. Щоправда, Тегеран міг би постачати свій газ через газопорти Оману, але це вирішення вимагало би будівництва ірано-оманської «перемички». До речі, з огляду на вищесказане, Прага буде зацікавлена у використанні польського СПГ-термінала в Свиноусті.


У ставленні до «Північного потоку-2» Варшава і Прага одностайні. Тут вважають, що проект є політичним і не має економічної доцільності. Окрім того, в Польщі та Чехії підтримують збереження транзиту газу українською ГТС. Ця декларація особливо важлива, коли йдеться про офіційну Прагу, яка, маючи газопровід Gazela, з’єднаний з німецьким газогоном OPAL, та імпортуючи російське блакитне паливо з «Норд Стрім-1», могла б збільшити його поставки у результаті розбудови цього «газпромівського» проекту. Проте обидві країни роблять ставку на диверсифікацію.


Польща і Чехія координуватимуть свою енергетичну політику також у нафтовій галузі, щоб покращити ситуацію своїх нафтопереробних підприємств. Йдеться не лише про реалізацію нафтового коридору «Північ-Південь», що дасть змогу з’єднати польський і чеський ринки через Німеччину. Наші сусіди досі не відмовилися від можливості реалізації старої ідеї диверсифікації поставок нафти шляхом використання нафтопроводу Одеса-Броди.

За покращення ситуації в Україні, Азербайджані та Грузії цей газогін можна буде залучити для прокачування нафти до чеського міста Кралупи, де розташовано НПЗ.

Варшава.