Зенітно-ракетний комплекс «Бук», який збив два роки тому літак рейсу MH17 «Малайзійських авіаліній» на Донбасі, доставили ймовірно до українського кордону бійці другого дивізіону 53-ї зенітно-ракетної бригади РФ. Таку інформацію опублікували працівники британського порталу журналістських розслідувань Bellіngcat.

 

Завдяки інформації, яка є у вільному доступі, цивільним журналістам-розслідувальникам вдалося відновити траєкторію переміщення бригади та командну структуру.


Прямі свідчення того, управляли цим «Буком» в Україні російські військові чи сепаратисти, відсутні, відзначається в доповіді. Однак з урахуванням складності комплексу «Бук-М1», найбільш ймовірно, що російські військові не просто передали вогневу установку командирам сепаратистів, а й відправили з нею екіпаж.


Аналітики надали інформацію про 14 офіцерів 2-го дивізіону 53-ї бригади (частково приховавши їхні особистості), в тому числі про командирів розрахунків «буків», які входили в цей дивізіон. Bellіngcat вдалося встановити, що командиром у цей момент, схоже, був Дмитро Трунін, а його начальником — командир 53-ї зенітно-ракетної бригади Сергій Мучкаєв.


Нагадаємо, що Bellіngcat передав Нідерландам список осіб, причетних до катастрофи МН17, ще на початку 2016 року. Голландська прокуратура пообіцяла ретельно вивчити доповідь і визначити, чи можна її використовувати в кримінальному розслідуванні.