Представники компанії Royal Dutch Shell підписали контракт про розвідку родовищ нафти й газу в глибоководній частині Чорного моря, біля берегів Болгарії. На це відведено п’ять років.

 

Міністр енергетики Болгарії Теменужка Пєткова наголосила, що це важливий крок до диверсифікованості джерел постачання газу до країни. «Договір діятиме протягом п’яти років з можливістю продовження ще на два роки.

Щоб розпочати роботи, Shell повинна одержати дозвіл і виплатити в держбюджет 4,9 мільйона доларів, — повідомила журналістам Т. Пєткова й додала, що компанія Shell готова вкласти в реалізацію проекту 18,6 мільйона доларів.


Прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов висловив упевненість, що пошук принесе гарні результати. За його словами, відкриття покладів газу в Чорному морі стане ще одним аргументом для будівництва в країні газорозподільного центру «Балкан». «Загалом до нашої газопровідної системи має надійти газ із 5—6 джерел», — сказав глава уряду.


Віце-президент Shell Іnternatіonal Exploratіon Ейлін Вілкінсон поінформувала, що робоча програма пошуку родовищ включає 2-D і 3-D сейсмічні дослідження. Компанія обіцяє, що її дії не завдадуть шкоди природі й культурі країни.