На Тернопільщині діють 26 об’єднаних громад із 159, створених в Україні. Вчитися їм доводиться одна в одної. Днями представники цих громад зібралися у райцентрі Теребовлі. 

Місцева об’єднана громада — одна з найбільших в області: налічує 32 тисячі осіб і має певний досвід спільного розв’язання проблем. Зокрема, сільські громади району давно і плідно співпрацювали у рамках проекту ЄС та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», брали участь у різноманітних конкурсах, завдяки чому навчилися заробляти кошти на свої потреби. 

Об’єднавшись, вони зможуть зробити набагато більше. За словами голови Теребовлянської об’єднаної громади Сергія Поперечного, вони подали на участь у конкурсах проектів на загальну суму 35 мі-льйонів гривень.

У планах — реконструкція чотирьох центрів культури, перекриття покрівлі та ремонт фасаду школи в селі Могильниця, перекриття даху спортзалу в селі Ласківці та багато іншого. 

Гостям продемонстрували роботу нових насосів та генераторів на водозаборі у селі Кровинка, звідки п’ють воду теребовлянці. Окрім надійного водопостачання, це дало змогу економити третину коштів на електроенергію. 

Показовою є робота поки що єдиного в області сміттєсортувального і сміттєпереробного комплексу, створеного товариством «Еко Баланс Тер» у селі Плебанівка. За рік тут переробляють понад 50 тисяч тонн твердих побутових відходів. Спочатку лінія відбирає окремо папір, скло, пластик тощо, потім робітники вручну досортовують відходи. 65 відсотків їх, упакованих у тюки, відправляють на подальшу переробку, решту захоронюють на сертифікованому полігоні. Для працівників комплексу, а їх тут шістнадцять, створено всі умови: в адміністративному корпусі є роздягальня, душові, їдальня. Такий досвід, безперечно, корисний, адже одне з найважливіших питань, яке доведеться вирішувати об’єднаним громадам, — це вивезення та утилізація чи переробка побутових відходів.

Як розповів представникам об’єднаних громад голова облдержадміністрації Степан Барна, цього року вони можуть розраховувати на 128 мільйонів гривень з держбюджету. Але це ще не все. Як відомо, їм готові допомагати Європейський інвестиційний фонд, Посольський фонд США, інші міжнародні організації. Звичайно, кошти на розвиток інфраструктури новоутворених громад отримають найактивніші з них. 

Багато запитань було в учасників зустрічі до начальника управління Держказначейства в області Петра Гринчишина, представників ВАТ «Тернопільгаз» і «Тернопільобленерго». Однак деякі запитання щодо діяльності об’єднаних громад досі залишаються без відповіді. На жаль, законодавство не встигає за цими процесами.

Тернопільська область.