Учора в парламенті презентували проект електронної бази неурядових організацій України. За її допомогою комітети Верховної Ради отримають можливість повноцінно співпрацювати з громадськістю.

 

Перший заступник керівника апарату Верховної Ради Володимир Слишинський привітав учасників зібрання від імені глави парламенту Володимира Гройсмана, нагадавши: одне із основних завдань, які очільник поставив перед законодавчим органом, — підвищення рівня довіри суспільства за рахунок доступності та відкритості. Перший крок, який стосується публічності роботи профільних комітетів, уже зроблено. На часі — поглиблення співпраці з інститутами громадянського суспільства.

 

Як свідчать результати опитувань, довіра суспільства до громадських організацій значно вища, аніж до органів державної влади. Майже 70 відсотків проти 30. Тож співпраця, яка стане можливою завдяки електронній базі даних неурядових організацій, допоможе поліпшити імідж парламенту, сподіваються ініціатори проекту. А від цього залежить і стабільність ситуації в країні, переконаний  В. Слишинський. «Апарат Верховної Ради докладає всіх зусиль, щоб дати законотворцям інструмент для вільної і спокійної праці з урахуванням нових інформаційних технологій», — наголосив він і висловив бажання, щоб усі нововведення, якими нині забезпечують парламент, працювали ефективно, а не існували для картинки. Чиновник подякував іноземним партнерам, які долучилися до переоснащення нашого законотворчого органу. Передусім це програма USAІD «РАДА», офіс координатора проектів ОБСЄ в Україні, Канадський парламентський центр та інші.

Окреслюючи перспективи подальшої роботи парламенту, В. Слишинський звернув увагу на проблеми, які можуть виникнути із набуттям сили закону про державну службу в травні цього року. Існує серйозна загроза відпливу професійних кадрів, вважає він. «На жаль, ми втрачаємо разом із людьми певні знання, — сказав чиновник. — Парламент має бути прогресивним, але у нього повинна залишатися й інституційна пам’ять — у нашій роботі має використовуватися все раніше напрацьоване». Водночас, на думку В. Слишинського, парламент був і залишається одним із найбільш відкритих і професійних органів влади. А запровадження презентованої учора електронної бази ще більше посилить цю прозорість, оскільки фахівці та експерти допомагатимуть комітетам та секретаріату апарату Верховної Ради працювати професійніше.

«Парламент — це той орган, який починає реформування із себе, — резюмував В. Слишинський. — Ми повинні мати найвищу довіру населення, щоб і надалі реформувати країну».

Те, що апарат законодавчого органу активно підтримує всі новації, підтвердив й директор програми USAІD «РАДА» Ігор Когут. Водночас він звернувся із пропозицією пілотувати базу даних на сайті парламентського Комітету з питань інформатизації та зв’язку. Його очільник народний депутат Олександр Данченко одразу погодився на такий експеримент. Перехід України до економіки знань неможливий без переходу через цифрове суспільство, через цифрове майбутнє, зауважив він. Нині в нашій країні реалізовується сировинна модель економіки, але у світі цей підхід залишився в минулому.

 

Операційний директор, парламентський центр (Канада) Лола Хіральдо, програмний директор, парламентський центр (Канада) Петра Андерссон-Шаре.

 

Перший заступник керівника апарату Верховної Ради України Володимир Слишинський, голова Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.