У рамках розробки антикризового плану Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман (на знімку) зустрівся з представниками бізнесу та провідними експертами, з якими обговорив першочергові кроки для відродження національної економіки.

«Уже не перший місяць ми перебуваємо в достатньо складній економічній ситуації. Дуже важливо, щоби будь-яка дискусія, яка відбувається у суспільстві щодо виходу з тих кризових ситуацій, в яких знаходимося, завершилася дуже чітким, конкретним планом дій: що конкретно треба зробити для того, щоби ситуація стабілізувалася, що конкретно треба прийняти парламенту для того, щоби ситуація в реальному секторі [економіки] змінилася», — заявив В. Гройсман.

Він поінформував, що після прийняття Державного бюджету на 2016 рік за його ініціативою у секретаріаті Верховної Ради України була створена група щодо аналізу бюджету. Відповідна робота також триває нині у профільних комітетах парламенту.

«Ми займаємося предметно пошуком тих рішень, які дозволять нам вивести ситуацію в економічному плані, в плані ведення бізнесу, розвитку економіки на абсолютно новий рівень в рамках тих викликів, які є сьогодні», — зазначив В. Гройсман.

Очільник Верховної Ради також повідомив, що у парламенті запроваджено практику проведення тематичних днів, у рамках яких розглядаються питання щодо певної сфери життя, у тому числі, пов’язані з економікою.
В. Гройсман зазначив, що в Україні спостерігається певний прогрес у дерегуляції, реформі державної служби, разом з тим, цих змін недостатньо.

«Питання зайнятості людей, питання нормальних заробітних плат є сьогодні головними. Якщо ми ці питання вирішимо, то я переконаний, що 90 відсотків інших проблем вирішаться автоматично», — висловив переконання глава парламенту.

У свою чергу представники експертного середовища окреслили низку проблему, що заважають розвитку національної економіки та потребують негайного вирішення, серед них: виведення бізнесу «з тіні», спрощення оподаткування та бухгалтерського обліку, забезпечення рівних умов конкуренції, урегулювання питання безпідставних кримінальних проваджень проти бізнесу тощо. Окрім того, у країні необхідно здійснити реформи правосуддя та охорони здоров’я, а також завершити реформу державної служби, зазначили експерти.

Учасники обговорення наголосили, що діяльність, спрямована на стимулювання розвитку економіки країни, має ґрунтуватися на принципах верховенства права, боротьби з корупцією та дерегуляції. Такі дії дозволять створити комфортне середовище для малого та середнього бізнесу, що забезпечить збільшення робочих місць та розвиток економіки, підкреслили представники експертного середовища.

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.