Сьогодні додому з полону бойовиків так званої «ЛНР» мають повернутися ще четверо українських захисників. Про це було домовлено на засіданні Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі, що відбулося 24 лютого.

 

Звіт про підсумки цієї зустрічі вже традиційно опублікувала у Фейсбуку прес-секретар представника України в мінському переговорному процесі екс-президента Леоніда Кучми. «Питанням першорядної важливості залишається проблема безпеки — припинення вогню, відведення важких озброєнь із лінії зіткнення, верифікації цього відведення представниками СММ ОБСЄ. Щоденні порушення режиму тиші на Донбасі не дозволяють рухатися далі практично із жодного питання. Особливо гостро постає питання систематичних обстрілів пунктів в’їзду і виїзду на лінії зіткнення, оскільки вони становлять небезпеку безпосередньо мирним жителям. Постійні обстріли не дозволяють фахівцям повноцінно працювати над розмінуванням. Україна пропонує, щоб питаннями розмінування у т. зв. «сірій зоні» зайнялися експерти однієї із міжнародних гуманітарних організацій, а саме — взяли на себе маркування замінованих ділянок», — йдеться у повідомленні.


Українська сторона наполягає на активізації процесу звільнення заручників. А також вимагає допустити фахівців Міжнародного Комітету Червоного Хреста і «Лікарів без кордонів» до українських заручників, які незаконно утримуються на не підконтрольній Києву частині Донбасу, й до ув’язнених, які перебувають у місцях позбавлення волі в окремих районах Донецької та Луганської областей.


З політичних питань наша позиція залишається незмінною — проведення виборів в ОРДО/ОРЛО можливе тільки після повного припинення бойових дій, виведення з нашої території іноземних військових підрозділів, передачі Україні контролю над україно-російським кордоном.


Наступний раунд переговорів у форматі Україна-ОБСЄ-Росія анонсовано на 2 березня. Нагадаємо, 3 березня в Парижі заплановано зустріч міністрів закордонних справ країн «нормандської четвірки».


Тим часом на Донбасі гібридні формування реалізують «мирні плани» кремлівського Генштабу. В день, коли переговорники засідали в Мінську, бойовики спробували піти в наступ в районі селища Зайцеве Донецької області. Але дістали відсіч від українських сил. Про це повідомив спікер АП з питань АТО полковник Олександр Мотузяник. За його словами, противник використовував 82-мм міномети, гранатомети, стрілецьку зброю і крупнокаліберні кулемети. Бій тривав майже добу. На місці залишених супротивниками позицій наші бійці виявили велику кількість озброєння — протитанкові керовані ракети і вогнемети «Шмель» 2000 року випуску. «Уся це зброя має маркування збройних сил Російської Федерації, що вкотре доводить: Росія підтримує бойовиків грішми, зброєю та іншим матеріальним забезпеченням», — наголосив Мотузяник.


Неспокійно було в районі Донецького аеропорту. На маріупольському напрямку найбільше обстрілів зафіксовано біля Мар’їнки. За даними штабу АТО, у середу противник повністю залишив селище Широкине, зараз він перебуває під повним контролем ЗСУ (що й передбачають умови Мінських угод). Військові проводять роботи з розчищення і розмінування території, оскільки під час відходу терористи встановили численні розтяжки.
Українська сторона надала представникам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ інформацію про розміщення бойовиками танків, артилерійських систем і 122-мм РСЗВ «Град» у районах Дебальцевого, Донецька й Комсомольського, повідомляє ГУР Міноборони України.