Рішення Тристоронньої контактної групи по Донбасу в Мінську про відкриття на Луганщині контрольного пункту в’їзду/виїзду на лінії розмежування у рамках дорожнього коридору «Лисичанськ—Гірське—Золоте—Первомайськ—Стаханов» виявилося для керівника обласної ВЦА Георгія Туки несподіваним. Річ у тому, що раніше керівництво «ЛНР» не раз виступало проти розміщення КПВВ саме в цьому місці. Як повідомив Георгій Тука, останні місяці протилежній стороні постійно повідомляли про готовність до відкриття повноцінного КПВВ на даному напрямку. Двічі починався процес підготовки, і двічі бойовики категорично відмовлялися.

 


Урядова робоча група під головуванням начальника штабу — заступника керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України Геннадія Кузнєцова вирішила передати на розгляд у Мінську питання про відкриття пішохідного переходу за напрямком Новотошківське—Жолобок. «Цей перехід дасть можливість розвантажити існуючі КППВ у Луганській і Донецькій областях. Спочатку плановано відкриття пішохідного переходу, а потім, якщо пункт пропуску працюватиме без його обстрілів, відкриємо автомобільний рух», — зазначив заступник голови Луганської обл-держадміністрації Юрій Клименко.


Але в Мінську ухвалили зовсім інше рішення. За узгодження усіх проблемних питань його відкриття планували до середини лютого.


Однак 12 лютого під час огляду робочою групою місця автомобільного контрольного пункту в’їзду/виїзду в місті Золоте, передбаченого Мінськими домовленостями, незаконні збройні формування обстріляли цей об’єкт військових із 120-мм мінометів. Причому обстріляли одразу після від’їзду місії ОБСЄ, яка контролювала хід робіт. Одного з військовослужбовців було поранено. «У зв’язку з цим ми припиняємо відкриття автомобільного пункту пропуску на невизначений строк. Для нас, насамперед, важлива безпека жителів по обидва боки лінії розмежування», — заявив Георгій Тука.


А тим часом роботи з відкриття автомобільного пункту пропуску в районі м. Золоте тривають. Передбачається, що через КПВВ пересуватимуться виключно легкові автомобілі й пішоходи, а його пропускна спроможність становитиме близько 5000 людей і 1500 транспортних засобів на добу. Водночас працюватимуть чотири «вікна» для перевірки документів.


Днями Юрій Клименко, представники фіскальної служби, рятувальники, військові, прикордонники, представники Місії ООН в Україні ознайомилися з ходом робіт з облаштування КПВВ. «За відсутності обстрілів відкриття може відбутися в першій половині березня», — наголосив Клименко.


Нагадаємо, що сьогодні в Луганській області працює лише один пункт пропуску — пішохідний у Станиці Луганській.


Луганська область.


Фото прес-служби ВЦА.