26 лютого 2014 року, коли путінські «зелені чоловічки» уже, по суті, правили свій бал у Криму, у Сімферополі відбувся багатотисячний мітинг під стінами парламенту АР. Проукраїнські активісти намагалися не допустити голосування за призначення незаконного «референдуму», що призвів до анексії півострова. Тепер це число у календарі значиться як День кримського опору російській окупації.

«У держави досі немає національної стратегії повернення, яка є, наприклад, у громадських активістів і бізнес-співтовариств. Немає чіткої політики, окрім як «Крим — це Україна», що апріорі зрозуміло», — таку думку висловив директор Кримського експертного центру Олексій Стародубцев в ефірі одного з каналів.
За словами експерта, щоб повернути півострів, Україна має почати діяти в юридичній і дипломатичній площині. Спершу необхідно подати позов до РФ у Міжнародний Суд ООН щодо анексії Криму й порушення територіальної цілісності держави, що дасть змогу зафіксувати status quo України. Паралельно треба створити на найвищому державному рівні робочу групу на зразок Мінських угод. «У такий спосіб ми перейдемо в дипломатичну площину. Де зможемо, наприклад, висунути фінансові претензії, пов’язані із захопленням українського півострова. Адже дотепер так і не було підраховано реальні збитки: від втрати бізнесу до «націоналізації» державних об’єктів. Яка ринкова вартість портів, заводів, суден? І зробити це цілком можливо, зібравши інформацію в бізнесменів і інвесторів, яким завдано збитків у результаті незаконних дій «зелених чоловічків» і сьогоднішньої кримської «влади», — каже Стародубцев. Звичайно, є ще ціла низка важливих питань громадянського й конституційного напряму. Але саме міжнародний блок, на переконання директора Кримського експертного центру, є ключовим у структурі національної стратегії повернення Криму.