Найближчим часом майже 90 тисяч переселенців у Харкові та області можуть позбавити соцвиплат. Місцеві офіси соціального захисту можуть зупинити виплату матеріальної допомоги громадянам, які заявили про себе як переселенці з Донбасу, бо не матимуть підстав уважати їх такими. Станом на 18 лютого в області офіційно зареєстровано 211 тисяч 700 переселенців. Раніше чиновники нерідко зазначали, що ця цифра вочевидь занижена, й насправді біженців у регіоні набагато більше. Досі щотижня документи на одержання картки тимчасово переміщеної особи подають мало не тисяча осіб.

 

— Майже 90 тисяч переселенців перевірять, щоб визначити — чи мають вони право отримувати соціальні виплати, — повідомив директор Департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації Юрій Шпарага. — Приблизно три місяці тому почала надходити інформація від правоохоронних органів. Наводилися такі факти, що люди приїжджають із окупованої території буквально з мішками банківських карток і одноосібно знімають гроші в банкоматах нібито для того, щоб вивезти ці кошти на окуповану територію для тих громадян, які одержали право на соціальну допомогу та на виплати пенсій саме в Харківській області. У лютому в департамент надійшов лист від Служби безпеки України, в якому зазначається, що «під час проведення перевірних заходів установлено, що низка осіб із числа вказаних категорій населення безпідставно оформила довідки та соціальні виплати, у тому числі — пенсійне забезпечення, передбачені постановою Кабінету Міністрів України № 637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам».


За словами директора департаменту, зазначена інформація підтверджується даними Державної прикордонної служби України, згідно з якими, на час оформлення документів і соціальних виплат зазначені особи перебували за межами контрольованої Україною території.


— За списками СБУ — це 88 800 чоловік, — наголосив Юрій Шпарага. — Управління соціального захисту населення найближчим часом тимчасово призупинять їм виплати. У районних державних адміністраціях і містах обласного підпорядкування створено комісії, передбачені Указом Президента, визначено склад комісій, до якого мають входити працівники соціальних служб, управління внутрішніх справ, міграційної служби та низки інших.

Комісія виходить на постійне місце проживання, за яким зареєстрована особа, що претендує на одержання соціальної допомоги. Якщо людина там не проживає, складається протокол, а потім і зовсім анулюється довідка про те, що вона має статус переселенця. До речі, призупиняємо й виплату пенсійного забезпечення.


Юрій Шпарага також відзначив, що 15 тисячам осіб уже призупиняємо виплату соціальної допомоги.


— Це тимчасовий захід. Він не позбавляє людину права на виплату. Звичайно, якщо буде встановлено, що людина проживала на цій території, і виплати їй призупинили безпідставно, то їх відновлять у повному обсязі, — зазначив керівник департаменту соцзахисту. —Хвилюватися з цього приводу вимушено переміщеним особам, які сьогодні проживають на території Харківської області й одержують соціальну допомогу, зовсім немає підстав. Не треба йти до управління соціального захисту. Комісії виходитимуть на місця й по кожному конкретному випадку прийматимуть рішення. Тому всі, хто має статус тимчасово переміщеної особи, можуть просто спокійно очікувати того, що інформація про їхнє місце проживання буде перевірена, — підкреслив Ю. Шпарага.


Заступник голови Харківської обласної ради, голова фракції партії «Відродження» в облраді Володимир Скоробагач говорить про те, що таке рішення спричинить тільки соціальну кризу.


— Наш регіон прийняв найбільше переселенців. Тільки в одному Харкові їх зареєстровано понад 119 тисяч. Потрібно розуміти, що всі ці люди одержали свій статус, бо потребували грошових виплат. І тепер, крім того, що держава не виділяє додаткової допомоги на місця на утримання цих людей, профільне міністерство порушує їхні права. По суті, зараз тисячі людей, які цілковито зневірені у своєму майбутньому, підуть зі стосами документів до управління праці та соцзахисту, щоб ще раз довести, що вони мають право на допомогу. Ви уявляєте, що це буде? Черговий приклад бюрократії та порушення всіх моральних і законних принципів.


У свою чергу, заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан відзначила, що міняти довідку раз на півроку, як мінімум незручно ні соціальним працівникам, ні самим переселенцям. Першим, щоб прийняти всіх, доводиться працювати в авральному режимі, а другим — постійно відстоювати величезні черги.


— Ті, хто півроку тому отримував довідку, і їм сьогодні потрібно обновити, вони приходять. Але таких у нас до 200 осіб, які одержували довідки в день в одному управлінні праці та соцзахисту, а понад тисяча — у день по всьому місту.


Раніше повідомлялося, що правоохоронні органи в Харківській області відкрили та розслідують низку кримінальних справ щодо видачі місцевими органами влади фіктивних довідок про статус переселенців. Кореспондента «Голосу України» запевнили в прес-центрі ГУ Національної поліції в Харківській області, що найближчим часом правоохоронці  розкриють для преси ці хитросплетені схеми й масштаби злочинної діяльності.

Харківська область.

 

КОМЕНТАР

 

Міністр соціальної політики України Павло РОЗЕНКО: 

 


— Переселенцям, які змушені були виїхати із непідконтрольних українській владі територій, боятися немає чого. Боятися треба чиновникам і шахраям, які організували ці злочинні схеми і привласнюють кошти державного бюджету України, — сказав Розенко сьогодні на спільній прес-конференції із головою СБУ. — Я публічно звертаюся до представників усіх правоохоронних органів: шахраї, які наживаються на людському горі, мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності».


Павло Розенко поінформував, що загальний річний обсяг виплат із державного бюджету України тимчасово переміщеним особам становить 30 млрд. грн., з яких десятки мільярдів осідають у кишенях шахраїв. За його словами, у 2015 році припинено виплату пенсій майже 22 тисячам осіб, які померли.


«Якщо взяти демографічну ситуацію, попередній рівень смертності в Донецькій і Луганській області, — припинень виплати пенсій у зв’язку зі смертю повинно бути як мінімум 70—80 тисячам осіб, — повідомив міністр. — А ми маємо 20 тисяч. Це означає, що мінімум 60 тисячам осіб, про яких ми не маємо жодної інформації, пенсійні кошти продовжують виплачуватися. Враховуючи ще й фіктивно оформлені інші соціальні виплати, з держбюджету шахраями продовжують «вимиватися» десятки мільярдів», — наголосив Павло Розенко.


За словами Павла Розенка, всього Міністерством соціальної політики спільно з СБУ перевіряється правомірність нарахування виплат майже 350 тисячам переселенців.