Футбол. Ліга Європи. 1/16 фіналу. Матч у відповідь.
«Шальке-04» (Німеччина, Гельзенкірген) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 0:3. Голи: Марлос, 27, Феррейра, 63, Коваленко, 77. Перший матч — 0:0.
«Шальке-04»: Ферманн, Жуніор, Матіп, Нойштедтер, Колашинац (Аого, 46), Гайс, Горетцка (Ді Санто, 45), Сане, Беланда, Шепф (Сем, 58), Гунтелаар. Тренер — Андре Брайтенрайтер.
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кривцов, Ракицький, Ісмаїлі, Малишев, Степаненко, Коваленко, Тайсон (Едуардо, 80), Марлос (Веллінгтон Нем, 74), Феррейра (Борячук, 89). Тренер — Мірча Луческу.
Рефері — Матей Юг (Словенія).
Гельзенкірген. «Арена АуфШальке».
Домашня нульова нічия давала «гірникам» певні шанси. І вони ними скористалися по повній програмі. Погодьтеся, це був просто жахливий підсумок для «Шальке-04», який став жертвою безжалісних контратак «Шахтаря». Украй невиразна гра в атаці, помилки в обороні господарів стали причиною того, що далі в турнірі йде український клуб.
Хоча перед зустріччю в нього виникли певні кадрові проблеми. Окрім втрати дискваліфікованого Кучера, якого замінив Кривцов, Мірча Луческу також не дорахувався Гладкого. Нападник занедужав, тому замість нього на вістрі атаки з’явився Феррейра. Зіграв він, без перебільшення, просто здорово, з особливим натхненням.
Як і очікувалося, господарі почали активно. Але їхні «батарейки» швидко підсіли. Цим скористалися «гірники» і впевнено заволоділи ініціативою. Саме вони диктували ритм гри, чергуючи тривалий контроль м’яча з різкими контратакувальними випадами. Після кількох серйозних загроз у середині тайму гості таки дотиснули суперника. Їм вдалася швидкісна атака й ефектний влучний удар п’яткою Марлоса.
Другий тайм «Шахтар» провів, дбаючи про оборону, зумівши перекрити всі підступи до своїх воріт. Тому з гри «Шальке-04» нічого не створив, та й стандартами не скористався. А на 63-й хвилині в досить простій ситуації Матіп просто подарував м’яч Тайсону, і бразилець без перешкод майстерно зробив націлену передачу на Феррейру. Й аргентинець легко й ефектно провів другий гол: буквально впритул «розстріляв» воротаря Ферманна.
Після цього вболівальники почали активно йти зі стадіону. А ті, хто залишився, добряче частували своїх футболістів оглушливим свистом. Та на цьому неприємності для них не завершилися. Коваленко забив ще й третій м’яч, діючи упевнено, по-дорослому. Це була абсолютна перевага «гірників» і в індивідуальній майстерності, і в командному класі. А найпримітнішим моментом кінцівки зустрічі став дебют 19-річного Борячука, котрий ще не зіграв за основу жодного разу навіть у чемпіонаті України.

***

Вартий уваги і той факт, що «Шахтар» мав чимало прихильників на стадіоні. А на одній із трибун уболівальники українського клубу розмістили великий банер з написом «Donbass Ukraіne».

***

На адресу «Шахтаря» звалилася лавина привітань у соцмережах. Одним із перших це зробив Президент України Петро Порошенко: «Наші оплески тобі, «Шахтарю»! Блискуча гра!».

***

Учора в Ньоні (Швейцарія) відбулося жеребкування пар 1/8 фіналу (матчі 10 і 17 березня). Суперник «Шахтаря» — бельгійський клуб «Андерлегт» (Брюссель). Перший матч відбудеться в Україні.

 

 

 

На знімку: Коваленко і Марлос святкують перший забитий м’яч.

Фото shakhtar.com.