«26 лютого — це квінтесенція всіх подій, які були напередодні. Починаючи з кінця листопада ми всі бачили, що Крим зусиллями місцевої влади сповзає до якогось протистояння», — так згадує цей день глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, повідомляють «Крым.Реалии».
За словами Чубарова, напередодні він усіляко намагався відкласти проведення сесії Верховної Ради АР Крим, на якій хотіли не просто відправити уряд у відставку, а покликати на допомогу Путіна. «Але я й уявити не міг, що Росія вторгнеться в Крим. Я виходив з того, що вони приймуть чергову заяву, яка дасть можливість Путіну в Москві тиснути на Україну через кримські справи. Ось таке в мене було уявлення про те, чим може закінчитися ця сесія», — каже він.
Про події 26.02, коли на площі біля стін кримського парламенту зібралися тисячі людей — проукраїнськи й проросійськи налаштованих, глава Меджлісу згадує так:
«Ми вийшли на площу. І я, і Сенченко, і Аксьонов практично говорили різними словами про одне й те саме: все спокійно, розходимося додому, ми повинні забезпечити повагу й безпеку один одного. Ми говорили про мечеті, про церкви, про синагоги й про інше — що ми всі живемо на одній землі, усе це розквітатиме. І я розпустив усіх людей. Дехто мені сьогодні дорікає, але тоді ми як громадянське суспільство своє завдання виконали блискуче. Ми — усі, хто був на площі на підтримку національної цілісності України. Ця сесія не була б легітимною зміною влади, це була б спроба легітимізації злочинних дій. Так, ми зірвали цей процес. І ми ніби змусили «зелених чоловічків» зайти»...
З під’їздом севастопольських автобусів і машин у натовпі з’являлося дедалі більше дуже агресивних людей. І те, що обидві сторони до цього демонстрували — перепалка, словесні образи — після обіду це все почало переходити у фізичні зіткнення. Мені повідомили телефоном: у натовпі є два автоматники. Я ніяк не міг розгорнути ситуацію по-іншому в ту мить. І вирахувати їх ми не могли, і людей зупинити не могли. Я не можу сказати, з якої причини вони не відкрили вогонь. Я взагалі чекаю, коли буде повноцінна слідча комісія щодо Криму. Але ось такі моменти 26 лютого дуже напружували. Я думаю, це просто диво, що та сторона вибрала не варіант, даруйте, кривавого місива, а вибрала варіант захоплення вночі або над ранок», — резюмував Чубаров.
У свою чергу директор закритого в Криму телеканала ATR Айдер Муждабаєв закликав українську владу й ЗМІ реагувати на репресії проти кримських татар, які тривають на анексованому півострові. Про це він заявив учора, виступаючи на Міжнародному форумі у Києві. Він додав, що Україна має проводити просвітницьку діяльність на території Криму й знайти спосіб нагадати світу про унікальний випадок анексії півострова.

Вл. інф.

 

 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Микола Княжицький, народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров під час Міжнародного форуму «Крим — це Україна. Два роки окупації».

Фото Олександра КЛИМЕНКА.