Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман провів зустріч із представниками культури, під час якої обговорив сучасні проблеми вітчизняної культури, а також шляхи подолання кризи в країні.

 


Голова парламенту зазначив, що питання культури має повсякчас залишатися в полі зору держави. «Важливо, щоб ми знайшли баланс між усіма сферами життя людини, і нічого не залишали поза увагою, у тому числі, питання культури, духовності, які є основою для суспільства», — заявив він.


Керівник Верховної Ради зазначив, що на сьогодні у країні спостерігаються кризові явища у низці сфер, зокрема, у політичній, економічній та соціальній. «Якщо ми чітко не усвідомимо, яку глибоку кризу ми маємо сьогодні і що конкретно треба зробити, аби з неї вийти, ситуація буде тільки загострюватися», — зазначив В. Гройсман.


За його словами, сьогодні «нова система та нові ідеї борються зі старою системою», а будь-які державні зміни потребують політичної волі.


Своєю чергою, діячі культури наголосили, що в Україні існує «прірва між офіційною та неофіційною культурою». За їхніми словами, сфера духовності не має регулюватися державою, тому необхідно змінити систему державного управління, успадковану від Радянського Союзу. Влада має делегувати частину повноважень громадянському суспільству та діяти на принципах повної підзвітності громадськості, зазначили співрозмовники.


За їхніми словами, політикум має визначити, куди країна рухається у сенсі культури. «Держава повинна створити умови, за яких будуть задоволені питомі людські гуманітарні та духовні потреби», — наголосив один з учасників обговорення.


Учасники зустрічі погодилися, що у нинішній ситуації потрібно розробити «стратегію реагування культури в надзвичайних умовах», як от військової агресії, «коли культура опиняється на межі виживання». У цьому контексті вони зазначили: необхідна підтримка осередків культури на визволених територіях на сході країни: музеїв, бібліотек, гуртків дитячої творчості тощо, а також системна робота щодо презентації України за кордоном та популяризації української культури для діаспори.


Учасники обговорення домовилися продовжити розмову під час наступних зустрічей та круглого столу, на якому буде презентовано розроблену ними стратегію розвитку культури.


Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

 

 

Відбулася зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана з діячами культури.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.