Україна повністю виконала всі вимоги, спрямовані на виконання Плану дій з лібералізації Європейським Союзом візового режиму. Перед запровадженням безвізового режиму з ЄС залишилося невирішеним лише одне «технічне питання» — запуску Кабінетом Міністрів України Національного агентства з питань запобігання корупції. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман в інтерв’ю телеканалу «112 Україна», коментуючи підписання Президентом України трьох законів із «безвізового пакета».


«Дуже розраховую на те, що у цьому році буде безвізовий режим, і українці отримають можливість звалити ту «залізну завісу», яка дуже багато років відділяє нас від єдиної європейської родини», — сказав В. Гройсман.


Глава парламенту висловився за проведення постатейного фахового аналізу за участю експертів Закону щодо роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (№ 3755) для того, щоб побороти будь-які політичні спекуляції. «Дуже чітко експерти мають сісти пройтися по кожній статті цього Закону і визначити, що саме, якщо є в цьому необхідність, потрібно виправити», — сказав Гройсман. На його погляд, фаховий постатейний аналіз експертів дозволить покласти край політичним спекуляціям.


Голова Верховної Ради також заявив, що виступає за розробку нового виборчого законодавства з відкритими списками. «Виборчу систему треба змінювати. Я вважаю, що виборчі списки мають бути відкритими. І наступні вибори мають відбутися саме за таким законом. Маємо голосувати не за списки людей, яких утвердили лідери партій, вожді, а за тих, яких обирають безпосередньо люди», — сказав В. Гройсман.


За його словами, перший, хоч і «не дуже вдалий» крок, щодо запровадження відкритих виборчих списків, був зроблений в Законі про місцеві вибори.


Коментуючи прийняття Верховною Радою Закону №3700 «Про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» (щодо виключення кандидатів у народні депутати України з виборчого списку у багатомандатному окрузі)», В. Гройсман наголосив, що закон був внесений на розгляд парламенту за наполягання лідерів п’ятьох фракцій парламенту: Ю. Луценка, М. Бурбака, С. Соболєва, О. Ляшка та О. Березюка. Саме тому як глава парламенту він був зобов’язаний поставити його на голосування. «Це була наполеглива позиція фракцій щодо голосування за цей проект закону», — наголосив В. Гройсман.


Очільник Верховної Ради зазначив, що напередодні прийняття закону   № 3700 були проведені дискусії з експертами, за результатами яких законопроект було поліпшено.


Водночас В. Гройсман звернув увагу на те, що закон № 3700 стосується лише кандидатів у народні депутати України до Верховної Ради восьмого скликання, які не були обрані, та його дія не поширюється на чинних парламентаріїв.


Разом із тим, глава парламенту наголосив, що категорично проти та не буде підтримувати проект закону №3693 «Про внесення змін до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» (щодо відкликання депутатів місцевих рад)».


Позитивно відгукнувся глава парламенту щодо впровадження автоматизованої системи роботи митниці, яка вже з другого півріччя 2016 року дозволить суттєво збільшити надходження до Державного бюджету — додатково до 40 млрд. грн. Для порівняння — бюджет Пенсійного фонду України становить 250 млрд. грн. за дефіциту у 80 млрд. грн. Загалом, згідно з Державним бюджетом України, протягом 2016 року передбачено 217 млрд. грн. надходжень від української митниці.


«Тільки крок на те, щоби автоматизувати роботу митниці, дасть погашення майже 40 млрд. Пенсійного фонду. Це абсолютно реально, — наголосив очільник Верховної Ради. — Це дуже конкретні кроки, які ми можемо зробити, і вони одразу дадуть очевидний ефект».