Які переваги у членстві в ЄС бачать українці? Можливість вільного пересування за кордон (39%), підвищення рівня життя (37%), вільний доступ молоді до навчання в університетах держав-членів ЄС (34%). При цьому кожен четвертий вважає, що членство України в ЄС сприятиме здійсненню внутрішніх реформ у країні. Такими є результати дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова.

 

Згідно з підсумками опитування, половина населення вважають, що Україна виграє від приєднання до ЄС; 26% — переконані, що країна більше програє, а 24% — не можуть визначитися зі своєю оцінкою. Втім, є регіональні відмінності: оптимістичний погляд переважає на заході та в центрі України, де серед єврооптимістів — 77% та 57,5% відповідно. На півдні — тільки 30% очікують добра від євроінтеграції. Цікаво, що на сході та Донбасі цей показник трохи вищий (35% і 32% відповідно).


На думку населення, найбільше євроінтеграції країни заважають корупція та повільний темп реформ (43%), недостатній економічний розвиток України (41%) та низький рівень життя населення (36%). Окрім цього, 27% вважають, що на заваді євроінтеграції України стоїть агресія Росії і воєнні дії на Донбасі; 22% називають перешкодою позицію західних держав-членів, які не прагнуть бачити Україну членом ЄС, і 20% вважають, що на шляху до ЄС стоять проблеми з демократією та правами людини в Україні.


Також у нашому суспільстві поступово зростає сприйняття українцями самих себе як європейців. Цей показник збільшився з 34% (травень 2013 р.) до 47% нині.


Для 57% українців є важливим запровадження безвізового режиму. Такої позиції дотримується абсолютна більшість жителів західного і центрального макрорегіонів. На півдні громадська думка балансує приблизно на рівному розподілі. На сході та Донбасі важливим безвізовий режим вважають по 39% місцевих жителів, а більшість в обох цих регіонах (55—56%) не вважає, що скасування візового режиму є значущим.


Якщо в 2016 р. буде запроваджено безвізовий режим з ЄС, то заявлена готовність скористатися ним і поїхати до країн Шенгенської зони коливається від 18% серед жителів Донбасу до 45% мешканців заходу. І даремно деякі наші сусідні країни бояться напливу наших мігрантів. Основною метою, з якою жителі будь-якого макрорегіону України готові були б поїхати до країн Шенгенської зони, є туризм!