Незважаючи на величезні зусилля балканських країн, взяти під строгий контроль потоки біженців їм так і не вдається.


На засіданні Ради національної безпеки Сербії, що відбулося під головуванням прем’єра Александра Вучича, було ухвалено рішення залучити армію до стримування мігрантів, потік яких з настанням тепла з кожним днем збільшується.


Словенія також вирішила використовувати армійські підрозділи для посилення охорони кордонів із Хорватією. У четвер перші бійці вже прибули в розпорядження прикордонної поліції в Копері, Ново-Место, Целе і Мариборі.

В разі виникнення загрози життю для самооборони військовим дозволено застосовувати силу. Словенські ЗМІ інформують, що протягом останніх десяти днів Австрія повернула до Словенії понад 400 біженців. Їх дотепер не можуть ніде розмістити.


Болгарія, де немає такої навали біженців, також ухвалила рішення щодо залучення армії до охорони кордонів із Туреччиною і Грецією. Парламент уже дав згоду на це.


Але найскладніша ситуація склалася на грецько-македонському кордоні, де в очікуванні проходу вглиб Європи накопичилося понад 4000 утікачів з Афганістану, Іраку й країн Північної Африки. На македонській залізничній станції в Гевгелія уже більше доби стоїть переповнений потяг із біженцями, яких влада хоче відправити в Сербію. Але дозволу від сербської влади на його відправлення усе немає.


А з грецького боку до кордону прибувають дедалі нові біженці. Різні групи анархістів із Салонік вирішили перед відправленням біженців до македонського кордону дати їм кусачки, секатори та інші різальні інструменти для подолання перешкод із двох рядів колючого дроту.


На офіційному рівні прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас заявив у парламенті, що уряд не дозволить перетворити країну на накопичувач для іммігрантів, поки Європа продовжує жити собі на втіху й удавати, що нічого не сталося. Він вимагає від країн ЄС виконувати рішення з розміщення біженців у себе й не перекривати своїх кордонів для них. «Якщо ви не зміните свого ставлення до Греції, то ми блокуватимемо всі майбутні рішення ЄС», — пригрозив А. Ципрас Євросоюзу.


У четвер Афіни відкликали з Відня свого посла для консультацій через суперечку з Австрією стосовно способу вирішення мігрантської кризи. МЗС Греції висловило здивування тим, що Австрія для ухвалення колективного рішення скликає зустріч країн Західних Балкан, але не запросила на неї представників Афін. А їм є що повідомити європейцям — про те, скільки біженців блукають у пошуках харчів вулицями столиці й ночують просто в парках, на порогах магазинів, який страх вони наганяють на городян і туристів. А ще, наприклад, про те, як два пакистанці, яких не пустили до Європи, вирішили в четвер демонстративно накласти на себе руки у самісінькому центрі Афін. Вони вибрали дерево з міцними гілками, закинули на них мотузки... Але вчасно прибули поліцейські й буквально з петлі вийняли бідолах, а потім відправили їх до лікарні.