З таким запитанням звернувся до кремлівських діячів президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, виступаючи перед квартальними старостами в президентському палаці. А стосувався він відкриття в Москві офісу партії «Демократичний союз» (PYD), заснованої в 2003 році сирійськими курдами. Вона з липня 2012 входить до Курдського верховного комітету, що виконує роль тимчасового уряду в сирійському Курдистані в умовах громадянської війни в Сирії, а в Туреччині визнана терористичною організацією.

 

Президент заявив, що Туреччина не поступиться нікому жодним сантиметром своєї землі, яка становить 780 тисяч квадратних кілометрів. Він наголосив, що боротьба проти тероризму, в ході якої загинуло понад 300 співробітників поліції і майже 200 невинних громадян, ведеться не проти курдського народу, а проти терористичної організації ПКК.


Ердоган висловив загальну підтримку домовленості щодо введення режиму припинення вогню у Сирії, але зазначив, що ця ініціатива може стати опорою режиму Асада, на якому лежить відповідальність за смерть півмільйона громадян Сирії. «Для Туреччини PYD і YPG — такі само терористичні організації, як бойовики Робочої партії Курдистану, «ІД» і «Аль-Каїда». Подібно тому, як перемир’я не поширюється на терористичні організації ДАІШ і «Фронт ан-Нусра», воно не має поширюватися і на PYD та YPG», — підкреслив Ердоган.


Він назвав позицію деяких членів коаліції щодо сирійського питання нечесною. «Сили коаліції повинні діяти спільно проти всіх терористичних організацій. Але деякі намагаються подавати дії турецької армії, що їх вживають у відповідь на обстріл турецької території, якимось нападом на курдів Сирії. Я закликаю їх до чесності», — заявив президент Туреччини.


У четвер у Стамбулі з’явилися додаткові поліцейські патрулі. За повідомленням турецької газети Cumhurіyet, це пов’язано з одержанням оперативної інформації про теракти, що готуються у місті на Босфорі. Під особливий контроль узято автобусні й трамвайні зупинки, деякі станції метро.