Представлені в Європарламенті рішення забезпечать відкритість Верховної Ради, вдосконалять процедури та якість підготовки законопроектів

 

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман разом з лідерами фракцій, головами комітетів, народними депутатами України та працівниками апарату парламенту розпочав візит до Королівства Бельгія та Королівства Нідерланди.

Як відомо, у Брюсселі з 28 лютого по 2 березня триває «Український тиждень». У його рамках відбудуться Конференція високого рівня Європейського Парламенту та Верховної Ради України щодо розвитку спроможностей заради реформ та засідання Бюро Парламентського комітету асоціації.

Програмою візиту передбачені зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана з Керівником Місії з оцінки потреб, Колишнім Президентом Європейського Парламенту Петом Коксом, із Заступником Генерального секретаря НАТО А. Вершбоу, Президентом Європейського Парламенту М. Шульцем, Віце-президентом Європейської Комісії з питань євро і соціального діалогу В. Домбровскісом.

Перед початком Конференції відбудеться розширена дискусія щодо висновків та рекомендацій Звіту Місії Європейського Парламенту, очолюваної Петом Коксом, з оцінки потреб Верховної Ради України.

Конференція відбуватиметься під головуванням: Елмара Брока, Голови Комітету у закордонних справах Європарламенту, Співголови Координаційної групи Європарламенту з питань підтримки демократії та координації виборів і Андрєя Пленковича, провідника програми Європарламенту з парламентської підтримки і розвитку спроможностей Верховної Ради України, Голови делегації Європейського Парламенту у Парламентському комітеті асоціації Україна—ЄС.

Плануються виступи: Президента Європарламенту Мартіна Шульца, Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана, колишнього Президента Європейського Парламенту Пета Кокса, Комісара ЄС з питань європейської політики сусідства та переговорів із розширення Йоганнеса Хана.

За підсумками Конференції відбудеться підхід Голови Верховної Ради України В. Гройсмана та Президента Європейського Парламенту М. Шульца до преси.

Також запланована прес-конференція голів депутатських фракцій та груп у Верховній Раді України та А. Пленковича, провідника програми Європарламенту з парламентської підтримки і розвитку спроможностей Верховної Ради України, Голови делегації Європейського Парламенту у Парламентському комітеті асоціації Україна—ЄС.

За результатами дискусій планується підписання Угоди про співпрацю в адміністративній сфері між Загальним секретаріатом Європейського Парламенту і апаратом Верховної Ради України.

2—3 березня Голова Верховної Ради В. Гройсман планує зустрітися з Головою Нижньої палати Парламенту Королівства Нідерланди Х. Аріб та Першим Віце-президентом Верхньої палати (Сенату) Парламенту Королівства Нідерланди А. Фліерман, Прем’єр-міністром Королівства Нідерланди М. Рютте, а також з членами комітетів у закордонних справах Нижньої та Верхньої палати (Сенату) Парламенту Королівства Нідерланди.

«Вперше в історії ми розпочинаємо «Український тиждень» в Європарламенті. Буде презентовано план дій щодо реформи Верховної Ради та перетворення її на сучасну європейську інституцію», —йдеться на сторінці Голови Верховної Ради у Фейсбуці.

«Для нас надзвичайно важливо провести цю реформу. Зміни мають розпочатися з Верховної Ради, Кабінету Міністрів для того, щоб ці інституції були спроможні змінювати життя в країні, адекватно реагувати на існуючі виклики. Професійний уряд та парламент європейського зразка забезпечать впровадження якісного антикризового плану», — зауважив Володимир Гройсман у відеозверненні, розміщену на його фейсбук-сторінці.

Водночас голова Комітету з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко вважає, що проведення «Українського тижня» є важливим для донесення позиції українських парламентаріїв щодо ситуації в нашій країні до європейських колег. За її словами, головне питання, яке цікавить наших європейських партнерів — чи вплине українська криза на проведення реформ.

«Дуже важливо обмінятися думками щодо реформ, а також донести інформацію про ситуацію на сході країни, про невиконання з боку Росії на контрольованих нею територіях режиму тиші. Головна апеляція до наших європейських колег — це продовження санкцій у зв’язку з недотриманням Росією Мінських угод. Ще одна головна мета — це перейняти досвід європейських структур. Бо євроінтеграція стала частиною внутрішньої політики України, адже на практиці ми часто користуємося тими механізмами та інструментарієм, які, по суті, є пострадянськими. Для нас важливо сьогодні модифікувати роботу і структуру парламенту та його апарату, більш відповідально ставитися до написання законопроектів на предмет адаптації до європейського законодавства», — зазначила голова Комітету з питань євроінтеграції.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

 

Цитата

 

Голова Комітету з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко: 

 

«Наша ключова позиція — хід реформ не залежить від прізвища міністрів, Прем’єр-міністра чи інших політиків. Це той вибір, що зробило українське суспільство».

 

Штаб-квартира НАТО. Зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана із Заступником Генерального секретаря НАТО А. Вершбоу.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.