Відповідь на запитання: «Чий Крим?» очевидна для всього світу, крім Росії. Він належить кримським татарам, кримчакам, караїмам, українцям, грекам, вірменам — усім, хто живе на півострові, що є складовою частиною України. «Путін стоп!», «Росія агресор!» — такі гасла лунали цієї неділі на центральних вулицях європейських столиць. Одразу в кількох   містах — Парижі, Римі, Берліні, Афінах, Мадриді, Лісабоні, Стамбулі, Таллінні — відбувся Європейський марш, який став виявом протесту проти агресії Росії в Україні, що розпочалася два роки тому, і водночас актом солідарністі з нашою державою.

 

Щоб узяти участь у марші, люди прибували до столиць з віддалених куточків своїх країн. «Минуло два роки від початку російської військової агресії, яка привела до анексії Криму та окупації Донецької і Луганської областей на сході України. Україна бореться за територіальну цілісність! Україна бореться за Європу! Громадяни Франції! Нам потрібна ваша реальна підтримка, як ніколи! Приєднуйтесь до ЄС, щоб показати світу, що Франція з Україною!» — такий заклик було розміщено на сайті представницького комітету нашої громади у Франції.

У Римі на початку колони несли зображення української ікони «Милосердя Двері», якою Папа Франциск відкрив у Ватикані Святий Рік Милосердя. Але не всі гасла стосувалися Росії. Повернути втрачений європейцями інтерес до подій у нашій державі — це була ще одна мета акції. «Європо, не мовчи! Зупинімо разом російську війну проти України!» — закликали учасники маршів. Але — більшість із них були українцями.

Події в Сирії, мігрантська криза, внутрішні реформи в ЄС відсунули на другий план інтерес до подій у нашій державі. «Наша мета — максимально повідомити про реальну ситуацію в Україні, що війна там і досі триває, і вона не так далеко від кордонів Італії», — цитує одну з організаторів національної ходи в Італії Мар’яну Тріль «Радіо Свобода».

Окрім того, другу річницю анексії Криму в різний спосіб згадували і в інших країнах. Приміром, на сайті МЗС Литви розмістили заяву, в якій, зокрема, йдеться: «Ми ніколи не визнаємо незаконну окупацію і анексію Криму, що почалася два роки тому. Ми будемо прагнути до того, щоб застосовувані до Російської Федерації європейські і міжнародні санкції за захоплення півострова тривали до тих пір, поки Росія не відступить з незаконно захопленої території». Глава Європарламенту Мартін Шульц на своїй сторінці у Твіттері назвав анексію Криму «незаконною» і «несправедливістю», яка «ніколи не повинна була статися». А посол СШС в Україні Джеффрі Пайєтт ще раз нагадав, що Штати «не визнавали і не визнають російську анексію півострова, і це наша чітка політика».

 

На знімку: у Парижі відбулася хода на знак протесту проти російської агресії в Україні та з приводу другої річниці анексії Криму Російською Федерацією.

 

Фото Романа СУЩЕНКА (Укрінформ).