Збитковим залишається сервісний центр, створений для зручності громадян на одному з трьох на Херсонщині контрольних пунктів в’їзду-виїзду до окупованого Криму — КПВВ «Чонгар» у Генічеському районі області. В ангарі на найвідвідуванішому КПВВ люди можуть перепочити, замовити таксі, чай чи каву з наїдками, отримати медичну допомогу. Все це дуже потрібно, але біда в тому, що доходи аж ніяк не виправдовують витрат.


Працівники районного КП «Комета Плюс», яке є господарем об’єкта, кажуть, що вивезення сміття, заміна реагенту в біотуалеті, утримання п’яти робочих місць продавців, бухгалтера та керівника коштують понад 17 тисяч гривень на місяць. Тоді як дохід він продажу напоїв та харчів, надання інших послуг становить лише 12,5 тисячі гривень.


«На облаштування сервісної зони та перенесення самого КПВВ «Чонгар» ближче до окупованого півострова пішло 2,2 млн. грн. Усе це — кошти й матеріали спонсорів. Але вони вже «видохлися» і більше допомагати не можуть, — коментує голова Генічеської райдержадміністрації Олександр Воробйов. — Держава має або відшкодувати частину цих витрат з бюджету, або знайти інші можливості для підтримки».


Хоча центр надання послуг на КПВВ «Чонгар» і не дає прибутків, а поки що тільки забирає гроші, доцільність його існування обумовлена не тільки суто економічними чинниками. Він стратегічно важливий. Адже громадяни України, котрі залишилися на захопленому озброєними бандами росіян півострові, виїжджають на материк та повертаються з нього, мають на власні очі бачити, що в ставленні до людей з боку законної влади та окупантів є велика різниця. А вона таки є: якщо на українському КПВВ для задоволення мінімальних потреб мандрівників є все, то з протилежного боку немає можливості навіть відвідати туалет.

Херсонська область.

 

ФАКТ

 

Щодня три КПВВ Херсонщини перетинають в обидва боки від 5 до 6 тисяч осіб. Майже 3 тисячі з них обирають КПВВ «Чонгар».

 


Дані Азово-Чорноморського регіонального управління Державної прикордонної служби України.