Обов’язок усіх політичних сил об’єднатися та розробити конкретний план дій щодо виходу з кризи, у якій опинилася країна. Про це Голова Верховної Ради Володимир Гройсман заявив в інтерв’ю телеканалу «Рада».

 

Вирішити «ключові проблеми»

Керівник парламенту наголосив: у країні спостерігається низка кризових явищ у політичній, соціальній, економічній та інших сферах. «Парламентсько-урядова криза сьогодні — це свідчення реакції суспільства на ті процеси, які є в країні», — зазначив В. Гройсман.

За його словами, для виходу з ситуації необхідно чітко усвідомлювати подальший розвиток країни і сформувати чіткий план дій. Саме цій меті слугуватиме фаховий круглий стіл, участь у якому мають узяти всі ключові політичні сили, сказав В. Гройсман.

Глава парламенту зазначив, що у складний для країни час демократичні політичні сили мають відкинути свої особисті амбіції й усвідомити свою величезну відповідальність перед країною.

Очільник Верховної Ради наголосив, що в Україні мають бути вирішені «ключові проблеми» безробіття та низьких заробітних плат. «Найголовніше — дати відповідь на питання, як створити робочі місця, як дати людям нормальну заробітну плату і розвивати національну економіку», — підкреслив він.

В. Гройсман зауважив, що у стінах парламенту триває робота з аналізу Державного бюджету та пошуку резервів, що дозволять забезпечити додаткові надходження. Зокрема, за його словами, лише автоматизація роботи митниці забезпечить до 40 млрд. грн. надходжень до Держбюджету.

Окрім того, зазначив Голова Верховної Ради, в Україні потрібно розпочати масштабне будівництво якісних доріг, які дозволять забезпечити «якісний транзит і нормальне управління дорожнім господарством». «Нам потрібно побудувати в Україні сотні кілометрів доріг, щоб українці могли нормально пересуватися, розвивати транзитний потенціал нашої країни. І це є абсолютно реально», — заявив він, додавши, що це забезпечить створення тисяч робочих місць.

«Це абсолютно логічні речі, які ми можемо зробити спільними зусиллями», — наголосив керівник Верховної Ради.

Для позачергового засідання потрібна ініціатива 150 депутатів

Водночас Голова Верховної Ради припустив можливість проведення позачергового засідання парламенту за умови формування якісного порядку денного -з питань, які дозволять побороти кризу в країні.
«Я не бачу проблем, щоб під якісний порядок денний скликати позачергове засідання, прийняти усі необхідні рішення, які дозволять Україні вийти з кризи та будуть абсолютно зрозумілі для суспільства», — заявив він.
В. Гройсман зауважив, що як глава парламенту не має одноосібного права скликати позачергове засідання Верховної Ради, тому з відповідною ініціативою мають виступити 150 народних депутатів.

Фінал безпрецедентної роботи над внутрішньою реформою Верховної Ради

Торкнувшись «Українського тижня» в Європарламенті, який відучора розпочався у Брюсселі, Голова Верховної Ради назвав його «фіналом безпрецедентної роботи українського та Європейського парламентів над внутрішньою реформою законодавчого органу України, що дозволить перетворити його на сучасну, європейську інституцію».

За словами В. Гройсмана, Верховна Рада та Європейський Парламент протягом року спільно працювали над розробкою необхідних змін, зокрема у Регламенті, процедурах, роботі комітетів та власне самого парламенту, а також приведенні їх у відповідність до європейських стандартів.

«Мова йде про те, що маємо законодавчий орган перетворити на сучасну європейську інституцію, яка є прозора, в якій визначені абсолютно відкриті, публічні процедури. А для цього треба дуже багато речей провести у внутрішніх змінах», — заявив В. Гройсман.

Під час «Українського тижня» буде презентовано результат цієї роботи — звіт Місії Європейського Парламенту з оцінки потреб, очолюваної Петом Коксом, «де покроково буде розписано, що маємо зробити і який результат маємо отримати», поінформував політик.

«Це все спрямовано на те, щоб парламент став більш якісним, щоби рішення приймалися публічніше, щоби вся робота, яка відбувається у Верховній Раді, була відкритою, а всі ті процедури, які є, і є недосконалими, а іноді і абсурдними, були замінені сучасними європейськими процедурами», — наголосив він.

«Завдання єдине — сучасна європейська демократична інституція — Верховна Рада України», — підкреслив В. Гройсман.

 

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.

 

Дослівно

 

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман:

 

«Ми якісно готуємося до професійного круглого столу, де зможемо знайти публічно відповіді на запитання, як працюватиме національна економіка, як професійно будуть вирішені найболючіші соціальні питання, які торкнуться кожного громадянина України, наскільки якісно та відповідально працюватиме державний апарат».