Постійна делегація Верховної Ради взяла участь у роботі п’ятнадцятої зимової сесії Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі, яка проходила у Відні. Серед низки заходів — засідання трьох комітетів асамблеї (політико-безпекового, економіко-науково-довкільного та з питань прав людини), спільна сесія, а також спеціальні дебати про кризу міграції і біженців в регіоні ОБСЄ. На сесії обговорювали стан виконання резолюцій та рішень Асамблеї. Нашу постійну делегацію очолює народний депутат Артур Герасимов, а до її складу входять Наталія Агафонова, Тетяна Острікова, Ігор Попов, Нестор Шуфрич, Дмитро Сторожук та Мустафа Найєм.


Під час сесії обговорили актуальні питання міжнародної політики, врегулювання кризи навколо України, відновлення поваги до основоположних принципів ОБСЄ. Значна увага приділялася таким темам: «права мігрантів і біженців», «управління міграцією: можливості і виклики для економіки в регіоні ОБСЄ», «транснаціональна безпека в регіоні — боротьба з тероризмом».


Усі три загальні комітети заслухали виступи заступників їх голів, пов’язані з виконанням рекомендацій Гельсінської декларації, а також — попередні проекти доповідей і резолюцій, які винесуть на розгляд 25-ї щорічної сесії ПА ОБСЄ, що пройде в липні цього року в Тбілісі (Грузія).


У роботі сесії взяли участь парламентарії із 57 країн Європи та Північної Америки, а також представники багатьох асоційованих країн, міжнародних організацій і середземноморські партнери ОБСЄ. У її рамках членами української делегації організовано неформальний захід на тему грубого порушення Російською Федерацією прав людини в окупованому Криму та в Севастополі. В заході взяв участь народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. На основі наведених фактів репресій з боку окупаційної влади в Криму було зроблено заклик до збільшення зусиль для припинення Росією порушень прав людини та основних свобод, негайного та безумовного виконання відповідних резолюцій ПА ОБСЄ, а також забезпечення безперервного доступу ОБСЄ на окуповану територію Кримського півострова.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.