Керівник секретаріату міжфракційного депутатського об’єднання «Захист прав дитини — пріоритет держави» Людмила Волинець привернула увагу до забезпечення та захисту прав дітей у процесі децентралізації і формування об’єднаних територіальних громад. До виникнення об’єднаних громад усі організаційні питання у цій сфері були врегульовані законодавчими актами. Проте ці правові документи не включають громади. Тож питання піклування про дітей у них залишається відкритим. Про це йшлося на зібранні у Житомирі.


— Коли ми спостерігаємо за складними процесами децентралізації, то бачимо, що здебільшого вони стосуються енергетичних питань, фінансових, інколи медицини та освіти тощо, але осторонь залишаються дуже важливі проблеми. Від того, як ми піклуватимемося про наше молоде покоління, залежить майбутнє нашого суспільства, держави. Тому в умовах створення об’єднаних територіальних громад питання опіки та піклування є надважливими і в жодному разі не мають бути випущені з поля зору, — зазначив заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута.


Голова міжфракційного депутатського об’єднання «Захист прав дитини — пріоритет держави» Юрій Павленко подякував керівникам області за розуміння та підтримку ініціативи напрацювати на Житомирщині практичні засади для створення законодавчої бази щодо захисту прав дитини в умовах децентралізації.

Житомирська область.