Україна продовжує виконувати свої зобов’язання із забезпечення безперешкодного транзиту вантажного транспорту. Про це йдеться у повідомленні на офіційній Інтернет-сторінці Міністерства інфраструктури. У відомстві стверджують, що протести активістів проти проїзду вантажівок із Росії «носять мирний характер у рамках чинного законодавства і не блокують рух транспортних засобів, оскільки такі дії можуть розцінюватися як кримінальні правопорушення».
Як зазначалося раніше, у середині лютого громадські активісти в 10 областях України розпочали блокування вантажних фур із російськими номерами, намагаючись не допустити транспорт до прикордонних пунктів пропуску. Минулого тижня Кабінет Міністрів дозволив транзит вантажного транспорту, і російського також, територією України.
Як виглядає ситуація на автошляхах прикордонних областей, дізнавалися власні кореспонденти «Голосу України».

Житомир. Минулої неділі вранці біля Овруча приблизно за 40 кілометрів від кордону з Білоруссю група людей з символікою ВО «Свобода» заблокувала рух російських фур з боку контрольно-пропускного пункту «Виступовичі». Їх водії обурювалися тим, що мають інформацію про досягнення порозуміння на урядовому рівні, через кордон їх пропустили, а тут перекрили проїзд. Після нетривалої розмови вони розвернулися й поїхали назад. Після цього вантажівок з російськими номерами тривалий час не було. Тому житомирські «свободівці» вирішили, що на кордоні водіїв попереджають про блокування траси, і поїхали додому, залишивши пост із місцевих активістів. Вони вважають неприпустимим, що влада своїм рішенням знову дозволила вантажівкам із номерами агресора пересуватися нашою територією, тому блокуватимуть рух і далі. «Кожна пропущена українськими дорогами російська фура — це фактично новий снаряд в українських бійців», — стверджує голова Житомирської обласної організації ВО «Свобода», депутат обласної ради Сидір Кізін.

Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

*** 

Чернігів. В області визначені два маршрути, по яких дозволено проїзд російських фур. Як повідомив начальник сектору зв’язків з громадськістю головного управління Національної поліції в області полковник Сергій Бриль, блокування руху не проводиться. Лише на трасі Київ — Кіпті — Глухів — Бачівськ біля Батурина активістами конотопської організації «Свободи» виставлено намет, але жодних активних дій політичні громадяни не проводять.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

*** 

Волинь. На пункті пропуску «Доманове», що на україно-білоруському кордоні, вантажні автомашини з російськими номерами не блокують. Кількість їх  порівняно з початком лютого незначна. У суботу-неділю фури з Росії супроводжували авто поліцейських Волині. Разом з тим поруч з пунктом пропуску декілька активістів ВО «Свобода» та громадських організацій проводять акцію протесту проти рішення уряду дозволити рух автотранспорту країни-агресора територією України. Вона погоджена з місцевою владою Ратнівського району.

Максим СОЛОНЕНКО.

*** 

Закарпаття. Протягом суботи та вночі на неділю через Закарпатську область загалом проїхало 20 фур із російськими номерами. Із них 16 — на виїзд із України в напрямку країн Євросоюзу, а чотири на в’їзд із ЄС в Україну. Через контрольно-пропускний пункт «Дякове» на україно-румунському кордоні шість російських фур виїхали в Румунію, а одна заїхала в Україну. Через КПП «Ужгород» на україно-словацькому кордоні вісім фур виїхали в Словаччину, а три заїхали в Україну. Через КПП «Тиса» на україно-угорському кордоні в Угорщину виїхали дві фури, а в зворотному напрямку не заїхала жодна. Ніякого блокування російських фур у межах Закарпатської області, повідомили «Голосу України» у прес-службі ОДА, немає.

Василь НИТКА.

*** 

Суми. Прес-секретар Сумського прикордонного загону Роман Ткач говорить, що на Сумщині біля жодного пункту прикордонно-митного пропуску рух вантажівок із російськими номерами не блокують. Конотопські активісти партії «Свобода» роблять це на Чернігівщині, неподалік Батурина. Недільної ночі тут зупинили сім, і вони повернули у зворотному напрямку. Проте одна на шаленій швидкості прорвалася крізь пікет, дивом не збивши кількох активістів.
Зупиняють автомобілі, що рухаються трасою Київ — Москва. Учасники акції підійшли до справи по-серйозному: складають графіки цілодобового чергування та облаштовують побут. За словами голови фракції ВО «Свобода» у Сумській облраді Сергія Демехи, у понеділок 29 лютого вантажівок з боку Москви не було. Принаймні, у першій половині дня. Напевне, інформація про блокування вже поширилась у середовищі російських перевізників.
С. Демеха каже, що до акції «Свободи» вже долучився «Правий сектор» та підтягуються представники інших патріотичних сил. У ніч із неділі на понеділок на блокпосту чергувало не менше 20 чоловік. Окрім конотопців, це були активісти із Батурина та Борзни. У найближчі години планується розпочати блокування руху російських фур і на території Сумщини, неподалік від пункту прикордонного пропуску «Бачівськ». «Ми не повинні мати жодних торговельних стосунків із державою-агресором», — вважає С. Демеха.

Володимир ЧЕРНОВ.

*** 

Чернівці. Буковинці приєдналися до акції з блокування російських вантажівок 12 лютого. Волонтери, громадські активісти та патріотичні організації протягом шести діб блокували вантажні автомобілі з російськими номерами на пункті пропуску «Порубне» у Чернівецькій області. Усього було заблоковано майже 40 російських фур. Участь в акції брали представники ВО «Свобода», ДУК «Правий сектор» та ГФ «Козацька варта» (смт Глибока).
На шосту добу блокади російські фури вирушили додому — їм нарешті дали дозвіл на транзит через Україну. Сформована колона вантажівок у супроводі поліції 18 лютого рушила до російського кордону. Таке спільне рішення було прийняте митниками та прикордонниками.
Але в суботу, 27 лютого, активісти ВО «Свобода», які проводять акцію по блокуванню руху вантажного транспорту з РФ по території України, знову зупинили 14 російських фур поблизу пункту пропуску «Порубне». Чергування активістів триває за участю депутатів місцевих рад всіх рівнів.

Сергій СУЛИМА.

*** 

На Львівщині із суботи триває блокування російських вантажівок. За два дні активісти, серед яких і представники ВО «Свобода», не пропустили понад три десятки фур. Як повідомив очільник львівської «Свободи» Любомир Мельничук, у неділю активісти затримали вантажівки на блокпосту на в’їзді до Львова біля с. Гамаліївка на понад три години. «Під вечір приїхали невідомі люди кримінальної зовнішності, які російською нецензурною лайкою та погрозами намагались змусити пропустити зупинені автомобілі. В цей час водії кілька разів намагалися таранити живий ланцюг свободівців своїми фурами, за чим мовчки спостерігали полісмени з супроводу», — повідомив Л. Мельничук на своїй сторінці у Facebook.
За підрахунками директора департаменту стратегічного розвитку дорожнього ринку та автомобільних перевезень Мінінфраструктури Романа Хміля, Україна втратить через блокування російських фур щонайменше 15 мільярдів гривень. На думку посадовця, зупинка російського транзиту для України, як країни транзитера, яка має суттєву частку доходів бюджету від міжнародної торгівлі та транзитних потоків — це інфраструктурна катастрофа. Адже це призведе до зупинки українського транзиту до країн Азії та двосторонніх перевезень до РФ. Потім зупиниться залізничний транзит. Далі міжнародні компанії поступово перестануть їздити територією України також, бо таким чином будуть порушені міжнародні угоди та їх інтереси. «Потім нас виженуть з СОТ та позбавлять підтримки ЄС та США. Як тільки ми перестаємо вести себе цивілізовано, ми перетворюємось в очах наших партнерів на Сомалі, з усіма негативними наслідками», — також написав на своїй сторінці у Facebook Роман Хміль. Блокування фур із російськими номерами поновилося 26 лютого. Активісти вимагають припинення руху російського вантажного транспорту територією України.

Христина ГОРОБЕЦЬ.